Drágán exportálják az olcsón importált gyógyszert

Drágán exportálják az olcsón importált gyógyszert

Visszás helyzetre hívják fel a figyelmet Kolozs megyei gyógyszerészek. Elmondásuk szerint több gyógyszeripari cég olcsón importál orvosságokat, majd ugyanezeket jóval drágábban exportálják, emiatt a romániai páciensek nem jutnak hozzá az alacsony árú készítményekhez.

gyogyszer_4_or_b

Speranţa Iacob, a Kolozs megyei gyógyszerészkamara elnöke a Mediafax hírügynökségnek úgy nyilatkozott: már csaknem ezer olyan gyógyszert tartanak nyilván, amelyek beszerzése egyre nehezebbé válik, illetve amelyek már szinte teljesen eltűntek a piacról.

„Az eljárás szerint a cégek külföldről importálnak például egy 10 eurós orvosságot, amit Romániában 8 euróért forgalmaznak, egy nyugat-európai országban pedig 25 euróért, a vállalkozás viszont 20 euróért adja el a készítményt külföldön. A cég nyereséget termel, de a betegek nem jutnak hozzá az olcsó orvosságokhoz, amelyektől gyakran az életük függ” – magyarázta a kamara elnöke.

Speranţa Iacob szerint „olcsó populizmus” azt állítani, hogy az Európai Unióban Romániában a legolcsóbbak a gyógyszerek, hiszen elsősorban arra kell gondolni, hogy a szükséges készítmények egyáltalán megtalálhatók-e a patikákban, vagy csak papíron léteznek. Rámutatott: amikor a kereslet jóval nagyobb a kínáltnál, anomália jelenik meg a piacon, vagyis a gyártó visszaél helyzetével, és például feltételekhez köti az olcsó termékek eladását.

speranta_bSperanţa Iacob

„Az is elképzelhető, hogy gyengébb minőségű készítmények jelennek meg, az elkeseredett páciensek pedig ezeket is kénytelenek megvásárolni” – részletezte. A gyógyszerészkamara elnöke hangsúlyozta: az ismételt exportálás teljesen legális, az uniós előírásoknak is megfelel.

Iacob szerint ez oda vezethet, hogy az olcsó orvosságokhoz hozzá nem jutó páciensek kezelés híján előbb-utóbb kórházba kerülnek, ellátásuk pedig több tízezer lejbe kerülhet. Mint rámutatott: a problémát már az egészségügyi minisztériumnak és az országos gyógyszerügynökségnek is jelezték, de egyelőre nem történt előrelépés az ügyben. „Egyértelmű, hogy miután csökkentették a gyógyszerek árát, meglehetősen népszerűtlen intézkedés lenne a drágítás, de az illetékes hatóságoknak mégis kompromisszumos megoldást kell találniuk” – hangsúlyozta.

Néhány napja Patriciu Cadariu Achimaş egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott: már egy ideje mind a gyógyszeripari cégekkel, mind a páciensek képviselőivel tárgyalásokat folytatnak, és hamarosan megoldást találnak arra, hogy ne tűnjön el mintegy ezer olcsó orvosság a piacról. Elmondása szerint minden bizonnyal módosítani fogják a készítmények árának kiszámítási módszertanát.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »