Drágább lesz a téli gumiabroncs és a cseréje is?

Drágább lesz a téli gumiabroncs és a cseréje is?

Az orosz-ukrán háború már tavasszal is hatással volt a nyári gumiabroncsok árára, nem lesz másként most sem, amikor a legtöbben téli gumira váltanak.

Az ok a gumikészítéshez szükséges alapanyag hiánya volt, ehhez képest a helyzet az elmúlt hónapokban normalizálódott, de fennakadások továbbra is adódhatnak a kereskedők szerint.

A gépjárművek tulajdonosainak arra kell felkészülniük, hogy ha éppen a téli szettet most szeretnék lecserélni, akkor a korábbi áraknál 20 százalékkal többet kell majd fizetniük.

Hírdetés

Az elmúlt időszakban az alapanyag és a szállítási költségek drágulásának is köszönhetően ötödével növekedtek a gumiabroncsok ára. Ebben a helyzetben viszont felmerül a lehetőség, hogy a korábban használt ismert gyártók termékei helyett kevésbé ismert márkákat válasszanak a vásárlók, legalábbis ez a látható tendencia már a koronavírus okozta járvány idejéből, amikor a gyártási folyamatok lassulása miatt szintén piaci hiány alakult ki.

Több nagyvállalat gyáraiban hasonló termékeket gyárt más márkanév alatt, a mérethatékonyság előnyeit kihasználva, de egyre több kisebb piaci szereplő vagy éppen kínai nagyvállalat abroncsai is elérhetők a szlovák piacon.

Amennyiben viszont valaki ragaszkodik a megszokott márkához, akkor arra is fel kell készülnie, hogy nem csupán többet fog fizetni, hanem olykor várakoznia is kell, hiszen nem biztos, hogy az adott méretben van a forgalmazó raktárkészletén abroncs.

A másik kellemetlen információ, amelyre számíthatunk, hogy a gumicsere ára is emelkedik, mert az infláció ezt a szektort is érinti, így az energiaköltségek és a munkabérek emelkedése a szolgáltatás árcéduláján is sok helyen látszódni fog. Ettől függetlenül bízzunk benne, hogy a legtöbben nem fognak úgy spórolni, hogy nem váltanak nyári gumiról, hiszen a piaci kínálat elég bőséges, s már eddig is sokan úgy gondolkodtak, inkább kisebb gyártók téli abroncsait vásároltak, mert a viszonylag mérsékelt téli időjárásban azok paraméterei is megfelelők a tesztek alapján.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »