Drága mulatság a sípályabővítés

Drága mulatság a sípályabővítés

Sípálya-működtetők és -tervezők, politikusok, illetve más érintettek találkoztak pénteken a homoródfürdői Lobogó panzióban, ahol a sípályák fejlesztésének és létrehozásának nehézségeiről tartottak megbeszélést.

somlyoi-sipalya-vn-003_or_b

A konferencia célja az volt, hogy egy helyen oszthassák meg elképzeléseiket, meglátásaikat a sípályák működtetői és tervezői, az erdő- és területtulajdonosok, a politikusok, a sporttanárok, illetve bárki, aki érintett lehet a témában, fejtette ki lapunknak Tőke István szervező, a Nostra Silva Erdőtulajdonosi Szövetség ügyvezető elnöke.

Elhangzott, a hatályos környezetvédelmi és erdészeti törvények miatt meglehetősen nehéz, illetve költséges elérni, hogy kivonjanak egy-egy területet az országos erdőalapból, más funkciót adva annak, ami elengedhetetlen a sípályák megépítéséhez, magyarázta Tőke. Elmondta, egy megfelelő sípálya létrehozásához legalább öthektáros területre van szükség, és csak azért, hogy egy ekkora földterület kikerüljön az erdőalapból, 500 ezer és egymillió euró közötti illetéket kell fizetni. Nem beszélve arról, hogy a bürokratikus folyamat előre beláthatatlan időbe telik, sok befektető évek óta vár. A magánvállalkozók ugyanakkor azért is elégedetlenek, mert a jogszabályok értelmében az önkormányzatok aránytalanul kisebb összeget kell hogy befizessenek az államkasszába a területek funkcionalitásának megváltoztatásáért. Az a gond, hogy ilyen körülmények mellett nem tudnak versenybe szállni a helyi tanácsokkal a sípályák működtetése terén, hangzott el.

A romániai törvények okozta nehézségekre Dávid Lajos, a Hargita-hegység Fejlesztési Társulás elnöke is felhívta a figyelmet. Mint mondta, Hargita megyében is vannak olyan sípálya-működtetők, akik terjeszkedni szeretnének, ám a bürokrácia és a nagy költségek gátat szabnak terveiknek.
Romániában egyébként összesen 160 kilométernyi sípálya van, amely nagyjából 800 hektár területen működik. Ebből 600 hektárnyi található erdős részen, hangzott el.

Tőke szerint ha a sípályák összhossza megduplázódna – amire különben lenne igény –, akkor is csak elenyésző mennyiségű fát kellene kivágni a Romániában lévő nagyjából 6,9 millió hektáros erdős területről. Ez pedig nem lenne veszélyes környezetvédelmi szempontból sem. Nem beszélve arról, hogy a sípálya-tulajdonosoknak minden hektár kivágott erdő után háromszor akkora területet kell facsemetékkel beültetniük. Ausztriában hatezer kilométernyi sípálya van, Svájcban több mint hétezer, míg Franciaországban több mint tízezer, és ott sincsenek kiirtva az erdők, jegyezte meg a szakember.

A mostani konferencia a szervező szerint egy hosszú folyamat első lépése volt, ennek zárásaként elképzelhető, hogy a politikusokkal közösen törvénymódosító javaslatot nyújtanak be a parlamentben.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »