Dráfi Mátyás színművész Magyar Kultúra Lovagja címben részesül

Dráfi Mátyás színművész Magyar Kultúra Lovagja címben részesül

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a magyar kultúra napja alkalmából 2022-ben is átadja az Egyetemes Kultúra Lovagja, a Magyar Kultúra Lovagja címeket, valamint az Örökség serleget. Az elismerést a határon belüli, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismeréseként adják át személyeknek, csoportoknak. A díjazottak között van Dráfi Mátyás felvidéki színművész is – számol be az atempo.sk zenei, kulturális portál.

Hat évtizede a felvidéki magyar hivatásos színjátszás kiemelkedő alakja, a Teátrum Színházi Polgári Társulás vezetője, Jászai Mari-díjas érdemes művész, rendező és színházigazgató. 1959-ben került a Magyar Területi Színházhoz – ma Komáromi Jókai Színház – amelynek 1969 és 1971 között igazgatója is volt. 1965-ben diplomázott a pozsonyi Szépművészeti Főiskola színész szakán.

Termékeny előadóművészi tevékenységével sajátos színházi műfajt alkotott. Önálló előadóestjeivel és színházi rendezéseivel az egyetemes magyar színház- és előadóművészet, valamint az irodalom határokon átívelő megismertetője, népszerűsítője.

2001-ben alapító tagja és vezetője a Teátrum Színházi Polgári Társulásnak. A pozsonyi magyar rádió rendszeres vendégszereplője, több magyar, szlovák, cseh és német film szereplője. Fiatalok vizsgafilmjei elkészítésében segédkezett. Művészetét számos sikeres vendégszereplése bizonyítja.

Hírdetés

A felvidéki magyar amatőr színjátszó mozgalom szakmai támogatója, fiatal tehetségek gondozója, vers- és prózamondó versenyek bírálója, jótékonysági célú előadásaival segítette a felvidéki magyar iskolákat, gyermekotthonok, nyugdíjasklubok működését. A Csemadok, a Vöröskereszt és az egyházak jótékonysági célú rendezvényeinek állandó szereplője.

Dráfi Mátyás tucatnyi szlovák és magyar filmben szerepelt. Láthatjuk őt az Ezeréves méh, A szívroham, az Én népem, a Tájkép, a Szlovák panteon: Milan Rastislav Štefánik, valamint a most készülő Zanox – Kockázatok és mellékhatások című romantikus sci-fiben is.

Kellemes bariton hangja és kulturált színpadi beszéde tette ismertté. Munkásságát számos díjjal ismerték el.

(EZ/atempo.sk/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »