Dráfi Mátyás kapta a Kultúra Lovagja címet

Dráfi Mátyás kapta a Kultúra Lovagja címet

A Magyar Kultúra Napján tartja minden évben gálaműsorát a Falvak Kultúrájáért Alapítvány. Idén 26. alkalommal várta a gála és annak kiemelkedő eseménye: a Kultúra Lovagja cím átadása a hazai és külhoni ünnepelteket, szereplőket és vendégeket.

Az ünnepi külsőségekben is bővelkedő eseménynek már több éve a Magyar Honvédség, közismert nevén: a tisztiház színházterme ad otthont, amelyet körülvevő tágas tereken ilyenkor népművészeti kirakodóvásár is gyönyörködteti a látogatókat.

A Szent Korona másolatának fogadását, a lovagrend, díszvendég és a közreműködő szervezetek zászlóinak bevonulását, és a himnusz közös eléneklését követően az alapító elnök: Nick Ferenc köszönti a résztvevőket, és a díszvendégeket. Az utóbbiak ebben az évben a Kisterenyei Palóc Népdalkör és Bozsik Lídia mesemondó volt.

A díszvendégek programja után adják át az Örökség serleget, amely egy-egy közösség elismerésének jelképe. Idén a díj alapítása óta 50. serleget a Magyar Koronaőrök Egyesülete kapta, az 51-et az Ipolybalogi Bukréta Hagyományőrző Csoport vehette át, és az 52-kel a drégelypalánki Szondi Vitézeit tüntették ki.

Ettől a naptól kezdve Dráfi Mátyás a felvidéki magyar színjátszás Jászai Mari-díjas, érdemes művésze is a Magyar Kultúra Lovagja címre lett jogosult a magyar színházi kultúra határon átívelő fejlesztése érdekében kifejtett életművéért.

Hírdetés

Az elhangzott indoklás szerint: 1959-ben került a Magyar Területi Színházhoz, ma Komáromi Jókai Színház, amelynek 1969 és 1971 között igazgatója is volt. 1965-ben diplomázott a Pozsonyi Színművészeti Főiskolán.

A határon túli magyar szellemi élet gazdagítója. 2001-ben alapító tagja és vezetője a Teátrum Színházi Társulásnak.

A pozsonyi magyar rádió rendszeres vendégszereplője, több magyar, cseh, szlovák és német film szereplője. Segíti a fiatalok vizsgafilmjeinek elkészítését is. Művészetét számos sikeres vendégszereplés bizonyítja.

A Csemadok, a Vöröskereszt és az egyházak jótékony célú rendezvényeinek állandó szereplője.

Arra természetesen nem volt lehetőség, hogy Dráfi Mátyásnak a Színházi Adattárban feltüntetett 66 szerepéből felsoroljanak néhányat, de biztos, hogy a kitüntetésről örömmel értesülő nézők, néző-nemzedékek tagjai közül sokan tudnák kiegészíteni emlékezetes színházi élményeikkel e rövid tudósítást. Mint a hat évtizedes pálya elismeréseként kapott díjakat is még hosszan lehet sorolni. Csupán kettőt emeljünk még ki: a 2014-ben kapott Pro Probitate és a 2019-es keltezésű Hit és hűség díjat.

(Cservenka Judit/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »