dr. Vitályos Fanny kabinetfõnök, Fidesz Országgyûlési Képviselõcsoport

Tisztelt Kabinetfőnök Asszony!
Köszönettel vettük Kocsis Máté, Fidesz frakcióvezető úr figyelmébe ajánlott levelünkre kapott válaszukat.

Egyetértünk a levelükben írt klímapolitika hármas rendező elvével:

· káros kibocsátások csökkentése,

· alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz és

· a szemléletformálás szerepével.

Mi a fenti elvek gyakorlati megvalósításának egy-egy területén más utat képviselünk, javasolunk. Mivel a CO2 nem káros anyag, ezért annak mértéktelen csökkentése érdekében megfogalmazott EU-s elvárások teljesítését nem szabad a nemzet érdekei elé helyezni. A CO2 éghajlatváltozásra gyakorolt hatásával kapcsolatban a szak-tudósaink pro és kontra véleményeinek ütköztetése támogathatja a parlament, a kormány, s végül is társadalmunk „szemléletformálását”, növelheti a kormány mozgásterét. A ténylegesen káros anyag kibocsátások tekintetében viszont célszerű a KSH adatbázisaiból kiindulni. Látható, hogy az erőművek a káros anyag kibocsátásokban mily kicsi szeletet képviselnek.

Az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodásban legfontosabbnak a vízgazdálkodással összefüggő kérdések kezelését tartjuk. Számtalan ága (agrárium, hajózás, árvízvédelem, vízvisszatartás) mellett azok kapcsolt létesítményeként a vízerőműveket is ide lehet sorolni. Sajnálattal olvastuk, hogy a NES 2030 anyag a nem időjárásfüggő megújuló villamos energiatermelő megoldások felsorolásánál (NES melléklet, 8.5, Javaslatok) a vízerőműveket meg sem említi, így velük kapcsolatban programot sem ismertet.

Hírdetés

Szemléletformálás keretében nem csak a társadalom különböző rétegeit kell elérni. Nagyobb bajt látunk: a nemzetgazdaság érdekében az egyes tanácsadóknak a szakmai képzésére is nagyobb súlyt kellene fektetni.

Bízunk abban, hogy a Fidesz frakció meg fogja érteni álláspontunkat és motorja tud lenni a rendező elvek ilyen értelmezésű szélesítésének is.

Továbbra is ajánlva szakmai támogatásunkat, hasonlóan jó egészséget kívánunk Önnek, Önöknek.

Tisztelettel:

Budapesten, 2020. 05. 17-én

Juhos László, reális zöldek elnöke


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »