Dr. Obrusánszky Borbála előadása a hunok történetéről Csíkszeredában

Dr. Obrusánszky Borbála előadása a hunok történetéről Csíkszeredában

A honfoglalás Előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében, április 8-án, pénteken 18 órától Dr. Obrusánszky Borbála: A hunok három világbirodalma címmel tart könyvbemutató-előadást a hunok történetéről Csíkszeredában a polgármesteri hivatal gyűléstermében. A könyv, amelyre az előadás épül: Barátosi–Balogh Benedek: A hunok három világbirodalma.

Dr. Obrusánszky Borbála (történész, keletkutató) 1997-ben az ELTE BTK-n végzett történelem–mongol szakon, majd posztgraduális tanulmányait a Mongol Állami Egyetemen folytatta. Ott védte meg disszertációját 1999-ben. Számos hazai és nemzetközi tudományos testület tagja. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója. Számos expedíción és tanulmányúton vett részt, amelyeken a sztyeppei lovas népek műveltségét kutatta.

Barátosi-Balogh Benedek (Lécfalva, 1870. április 4. – Budapest, 1945. február 3.): székely származású keletkutató, néprajzi gyűjtő. Elemi és polgári iskolákban tanított, a keleti népek megismerésében autodidakta módon képezte magát. 1904-től 1914-ig négy jelentős utat tett a szibériai és távol-keleti térségben. 1904-ben Japánban, 1908-ban és 1909-ben az Amur vidékén gyűjtött elsősorban az olcsák és a goldok (nanajok) között. 1911-ben Oroszországban és Szibériában kutatott a zürjéneknél és a szamojédoknál, 1914-ben először Japánba utazott az ajnuk közé, majd az Amur vidékére látogatott korábbi gyűjtéseinek kiegészítésére. Élénken foglalkoztatta a hunok története és az akkori tudományos kutatások eredményeit a Hunok három világbirodalma című művében összegezte, melyet jelen előadásában elemez a szerzőnő.

Az előadásra a belépés ingyenes.

Közlemény


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »