Dostált választották meg az emberi jogokért felelős bizottság elnökének, de le fog mondani a posztról

Az SZK Nemzeti Tanácsa képviselői csütörtökön titkos szavazás keretében megválasztották Ondrej Dostált (SaS) az emberi jogokért és nemzeti kisebbségekért felelős parlamenti bizottság elnökének. A pozícióért ismételten indult Ľuboš Blaha (Smer-SD) is, de ezúttal sem sikerült megszereznie az érvényes szavazatok több mint felét.

Dostál már korábban bejelentette:

csak azért jelölteti magát, hogy működőképessé tegye a bizottságot. Miután megválasztották a bizottság alelnökeit, le fog mondani az elnöki posztról. Az előzetes megállapodás szerint ez a pozíció az ellenzéket illeti meg.

Marian Kotlebát (ĽSNS) Blahához hasonlóan a sokadik próbálkozás után sem választották meg a Katonai Hírszerzés tevékenységét felügyelő különleges bizottság élére. Az egyezség szerint ez a funkció is az ellenzéket illetné meg.

Hírdetés

A pozícióra ezúttal Juraj Gyimesi (OĽaNO) is pályázott. Ő sem járt sikerrel, ezért újabb szavazás várható. Gyimesi a megválasztása esetén Dostálhoz hasonlóan lemondott volna a funkciójáról.

Kotlebát és Blahát bizottsági tagoknak választotta meg a plénum.

Utóbbi két ellenzéki politikus bizottsági elnöki jelölését a koalíciós pártok képviselői kezdettől fogva kifogásolták.

A 4. parlamenti ülés pénteken, 9:30-kor folytatódik. A képviselők holnap fogják megvitatni a szociális biztosításról, valamint az egészségügyet érintő, a COVID-19 nevű betegség terjedésére reagáló rendkívüli intézkedésekről szóló kormányjavaslatokat. Mindkettőről gyorsított eljárás keretében döntenek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »