Dostál nem hagyja annyiban!

Dostál nem hagyja annyiban!

Három kormánypárti parlamenti képviselő, Ondrej Dostál, Radovan Kazda (mindketten SaS) és Ján Benčík (Za ľudí) megváltoztatnák a szlovák állampolgársági törvényt. A 2010 előtti állapotot szeretnék visszaállítani, amikor csak saját kezdeményezésre lehetett lemondani a szlovák állampolgárságról. Például, ha valaki felesleges nyűgnek, szükségtelen dokumentumnak tartotta. Dostál szerint és szerintünk is minden egyéb, erőszakos megfosztás alkotmányellenes!

A beterjesztést három kormánypárti képviselő nyújtja be, ami most növelheti az elfogadás esélyét. Ondrej Dostál nem először próbálkozik az állampolgársági törvény módosításával. Legutóbb 2016-ban, a Smer, az és a Most-Híd kormányzása idején tett erre javaslatot ellenzéki képviselőként, de még a Most-Híd magyar képviselői sem támogatták, pedig kormánypártiként és magyarként nekik maguknak illett volna benyújtaniuk a módosító javaslatot. Akkor a jelenlévő 143 képviselő közül mindössze 27-en támogatták az állampolgársági törvény átértékelését, a hidasok nem szavaztak.

A törvénymódosítás elfogadásának esélyét gyengítheti,

hogy nem kormányjavaslatként kerül a honatyák elé, hanem csak képviselői javaslatként. Továbbá az is elgondolkodtató, hogy a legerősebb kormánypártból, az OĽaNO-ból senki sem csatlakozott a beadványhoz, még a magyar parlamenti képviselők – Grendel, Cseh és Gyimesi sem (kíváncsian várjuk szavazatukat a törvénymódosításnál). Azt is tudjuk, a kormányprogram milyen kurta-fura módosítást kíván csak eszközölni az állampolgársági törvényben. Köszönőviszonyban sincs a 2010 előtti állapottal.

Dostál érvelése szerint senki sem fosztható meg állampolgárságától saját akarata ellenére. Igen, a nagyon törvénytisztelő polgárok esetében fennáll ennek a veszélye, akik mondjuk, a magyar állampolgárság felvételét követően azonnal rohannak bejelentést tenni az illetékes szlovák hatóságnak. Pedig köztudott, hogy a magyar állampolgárság felvételéről a magyar hatóságok nem szolgáltatnak ki semmilyen erre vonatkozó személyes adatot.

Hírdetés

Az új állampolgárság kérelme és felvétele teljesen magánügy!

A felesleges hatósági bejelentéssel tehát valamilyen szinten a „saját akarat” nyilvánul meg, mert nagyon jól tudja az érintett szlovák állampolgár, hogy milyen következménnyel jár a túlbuzgósága. „Tettére” semmi más sem kötelezi őt az alkotmányellenes szlovák törvényen kívül, de ezt a hatóság képtelen betartatni. A polgárt nem lehet számon kérni, nem lehet őt tetten érni!

Az emberi jogokat szembeköpő, elfogadhatatlan törvényekkel szemben minden történelmi korban számolni lehetett a polgárok engedetlenségével! Egyes modern szlovák törvénykezések (nyelvtörvény, nemzeti jelképek használatáról szóló törvény, állampolgársági törvény, stb.) esetében szinte kötelező az ilyenfajta tiltakozás! Főleg abban az esetben, ha érzelmi kötődésünk is ezt diktálja, és a magyar állampolgárság kérelmezése pontosan ilyen eset.

A nemzetpolitika iránt elkötelezett magyar kormány még az első törvénykezésével, 2010-ben felajánlotta a világban szétszóródott és a trianoni határokkal leválasztott területeken élő magyarok számára a magyar állampolgárságot. Nekünk csak élni kell a lehetőséggel, ha úgy érezzük.

A könnyített magyar állampolgársági törvényre Ficoék részéről a szlovák ellenlépés egyértelműen a felvidéki magyarok ellen irányult, és sem Radičovának, sem Matovičnak nem állt érdekében változtatni rajta. Az állampolgársági törvény módosítását ugyanaz a megfélemlítési szándéka szülte, mint a beneši kormányrendeleteket. Megfosztani minket állampolgárságunktól, szülőföldünktől!

Tehát Dostál do toho! Mindent bele!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »