Dossziéversennyel lett ismét Azamfirei a MOGYE rektora

Dossziéversennyel lett ismét Azamfirei a MOGYE rektora

Az országban elsőként a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) fordult elő, hogy a rektor kilétéről nem szavazással, hanem dossziéversennyel döntöttek.

mogye_azamfirei_IMG_3889_bLeonard Azamfirei

Az állásra egyedül a funkciót az elmúlt négy évben is betöltő Leonard Azamfirei nyújtotta be iratcsomóját. A bizottságnak arról kellett döntenie: megfelel-e a kritériumoknak, vagy sem.

A módszer premiernek számít Romániában – több neves nyugati egyetemen rég bevett szokás –, eddig ugyanis mindenhol az egyetemek oktatói szavaztak a rektor kilétéről. A dossziéversenyt március 7-én tartották, az eseményen részt vett a bizottság valamennyi – tizenhat – tagja, közöttük két volt tanügyminiszter, Ecaterina Andronescu és Sorin Mihai Cîmpeanu.

A bizottság döntésének értelmében Azamfirei betöltheti a MOGYE rektori tisztségét. Szerdai ülésén az egyetem szenátusa is hivatalosan tudomásul vette a kinevezést, így az iratcsomót elküldik Bukarestbe, ahol a minisztérium jóváhagyásával elkezdődik a régi-új rektor négyéves mandátuma. Februárban az intézmény választott tisztségviselői arról döntöttek, hogy a szenátus elnöki tisztségét Constantin Copotoiu töltse be.

Szilágyi Tibor, a MOGYE volt rektorhelyettese lapunk érdeklődésére elmondta, a régi-új vezetők újraválasztása, kinevezése azt vetíti előre, hogy a magyar tagozat létrehozásának ügye valószínűleg nem fordul jobb irányba a közeljövőben. „Tudjuk, hogy a volt szenátusi elnök aktívan akadályozta a magyar tagozat létrejöttét. Újraválasztása arra utal, hogy a szenátus hozzáállása a problémánkhoz nem fog gyökeresen megváltozni” – mondta Szilágyi.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »