Doppingszerek is versenyeznek

Doppingszerek is versenyeznek

Az orosz csapatból száz versenyzőt tiltottak el doppingvétség miatt az olimpiáról. Minden idők legeredményesebb olimpiai résztvevője, a 18-szoros bajnok úszó, Michael Phelps pedig azt nyilatkozta a napokban, hogy nem tudja, valaha versenyzett-e tiszta, azaz doppingmentes mezőnyben. Magyarország is szenzációt szolgáltatott a megnyitó hetében: kiderült, két kajakosunkat anélkül tiltanak el a részvételtől, hogy biztosan beigazolódott volna, vétséget követtek el – erre nem volt még példa a világban ekkora verseny előtt.

„Nehéz helyzetben van a magyar szövetség, jogilag nincs doppingvétség, de már a WADA is vizsgálja a teszteket, és ha visszajön, és pozitív, akkor az már olimpiai pozitívnak számít, amit el akar kerülni az ország, hiszen akkor már nem nevezhettek volna másik párost a lebukott sportolók helyett – mondta Tiszeker Ágnes a Mediaworks megyei lapjai központi szerkesztőségének. – Magyarországnak éppen ezért érdeke, hogy itthon derüljön ki, ha gond van egy mintával, hogy a szövetségek még dönthessenek.”

A sztár most a növekedési hormon
„Néhány éve még ki sem tudtuk mutatni a növekedési hormonos doppingot – mondta Tiszeker Ágnes. – Ma már egy-két napra visszamenően is ki tudjuk mutatni. De még mindig főleg akkor, ha hibázik a sportoló, hiszen a hormon nagyon gyorsan ürül, tíz órával a beadás után – bár hatása még van – már nem kimutatható. Márpedig a profi dopping esetében gyógyszerész, orvos is segíti a megfelelő szisztémát. A tökéletesen megkomponált szerek ugyanis nagyon drágák, nem kockáztatják a lebukást. Ma az a divat, hogy kis dózisokban, folyamatosan kapják a sportolók a hormonokat, így pedig még nehezebb kimutatni, ezért a sorozatteszteknek van értelmük, hogy ki lehessen szűrni a doppingolókat.”

Az orosz doppingellenes ügynökség központja. fotó: AFP

A MACS ügyvezetője szerint az újdonságot az jelenti az ellenőrzésnél, hogy már nemcsak a növekedési hormont keresik a szakemberek, hanem a hormon által kiváltott fehérjéket, a sorozattesztekkel az aránypárszinteket vizsgálják. Hangsúlyozta: a magyar kajakosoknál is így volt, atipikus eredményeket találtak, volt bennük tiltott szer, de jogilag nem érte el azt a szintet, hogy pozitív legyen a doppingteszt. A növekedési hormonra kifejlesztett újfajta tesztet egyébként március óta használja a WADA. Egyre tökéletesebb, így várhatóan az olimpián ez lesz az egyik szuperfegyver, ettől várják a legtöbb lebukást.

Így buktak le a magyarok

Dudás Miklós kajakosnak a biológiai útlevele alapján ingadozott a tesztoszteronszintje, tesztet kértek tőle a doppingellenőrök, és kiderült, hogy fogyasztott tiltott ajzószert. Dudás az elsők között volt, aki a biológiai útlevele alapján bukott le. A másik kajakos, Dombvári Bence szervezetéből sztanozololt, vagyis tesztoszteronszármazékot mutatott ki a doppingvizsgálat. Pedig akár három számban is kajakba ülhetett volna Rióban. Az anabolikus szteroidok – hiába számítanak régi szernek – ma is népszerűek a nagy izomerőt követelő sportágakban. A legutolsó magyar doppingesetnél növekedési hormon használatának gyanúja merült fel. A Horváth Bence–Szomolányi Máté páros helyét így Molnár Péter és Tótka Sándor vette át a kajakosoknál.

A kajak-kenu egyébként nemcsak nálunk nagyon doppingérzékeny sportág. A teljes román kajakválogatottat eltiltották, ahogy az oroszoknál és a beloruszoknál is több sportoló megbukott az olimpia előtt.

Biológiai útlevél is kell Rióba
A WADA másik nagy dobása az utóbbi években a biológiai útlevél – amit szintén Rióra élesítettek. Egyes sportágakban már 2009 óta szűrik ilyen módon a sportolókat, Magyarországon 2014 óta használják.
„Lényege, hogy minden sportolónak elkészítik a vér- és hormonprofilját, amit évekig adatbázisban gyűjtenek – mondta Tiszeker Ágnes. – Így bármikor nyomon követhető, ha változás történik a versenyző szervezetében. Amíg korábban ha egy sportolónak verseny után negatív lett a doppingtesztje, megnyugodhatott, ma összehasonlítják akár évekre visszamenően a saját biológiai paramétereivel az aktuális véreredményét. Tehát nem egy szert vagy egy vegyületet keresnek, hanem amennyiben a vérében a szokásos értékeiben valamilyen kiugrást találnak, mert nem az élettani határok között változnak a hormonszintjei, előveszik a leggyanúsabb mintát, és kiegészítő vizsgálatok következnek. Hormonok esetében például izotóparányt mérnek, ha ugyanis a szervezet állítja elő ezeket a hormonokat, más az izotópok aránya a vérben, mint ha szintetikusan állították elő és úgy jutott a szervezetbe.”

London és Peking óta 98 pozitív minta
Hatalmas fegyverténynek számít, hogy a tíz évig tárolt mintákat időről időre újra előveszik és a legújabb módszerekkel vizsgálják. „Az újrateszteléseknél a pekingi és a londoni olimpia esetében igen sok, 98 pozitív eredménynél tartunk, pedig csak érmes vagy pontszerző helyen végzett, illetve riói kvalifikációval bíró sportolók mintáit nézték – mondta Tiszeker Ágnes. – Tehát annak ellenére magas a pozitív eredmények száma, hogy nem is esik mindenki a vizsgálat alá.”

Emellett a nyomozások hatékonysága is egyre jobb, a WADA ugyanis felállított egy külön osztályt is erre a feladatra, olyan szintűt, hogy a vizsgálatoknál az Interpol is közreműködik. De külön nemzetközi csapat kiemelten csak a közösségi oldalakat figyeli. Eredményesnek bizonyult az ügynökség azon irányelve is, hogy akár 75 százalékkal is lehet mérsékelni az olyan doppingvétséget elkövető sportolók büntetését, akik együttműködnek a nyomozásban. Ezzel a lehetőséggel sokan élnek is, hiszen nem mindegy, hogy valakit négy, vagy csak egy évre tiltanak el a sporttól.

Doppingkisokos

Meldonium: Szívgyógyszer, de itthon nem törzskönyvezték. Hatása, hogy komoly mértékben képes serkenteni a vérkeringést. Idén januárban került fel a WADA tiltólistájára. Elsőként a teniszcsillag Marija Sarapova bukott le vele, de az olimpiai és Európa-bajnok orosz jégtáncos, Jekatyerina Bobrova és Hosszú Katinka egyik nagy ellenfele, a négyszeres vb-győztes orosz Julija Jefimova is pórul járt. Nagyon sok, idén eddig több mint száz pozitív mintát eredményezett. Éppen ezért Rióban nem számítanak rá, hogy bárki lebukna vele.

Anabolikus szteroid: Az anabolikus szteroidok férfi hormonokból készült gyógyszerek. A gyógyításban a férfi nemi hormonok pótlására használják, hatásukra gyorsabban és nagyobb mennyiségű izomzat épül és gyorsítja a zsírok bontását is. Csakhogy az orvoslásban alkalmazott dózis akár ötvenszeresét is beadják időnként a „sportolóknak”. Ezzel megváltoztatják az izomsejtreceptorok biokémiáját. Mivel nemcsak a vázizomzatot növelik extrém módon, hanem a szívizomzatot is, keringési gondokat, magas vérnyomást, de hirtelen szívhalált is okozhat. Genetikai rendellenességekkel, depresszióval is járhat a használata. Mégis alkalmazzák, a legtöbb lebukás – az esetek 65 százaléka – még mindig az anabolikus szteroidok miatt van, pedig nagyon könnyű kimutatni.

EPO: Eritropoetin, vérképzést elősegítő hormon. Minél aktívabban termeli a testünk, annál gyorsabb a vér oxigénszállító képessége, ettől pedig nő a teljesítmény. Az EPO-szint legális növelése miatt járnak magaslati edzőtáborba a nagyobb versenyek előtt az élsportolók. Amióta szintetikusan is elő lehet állítani, hasít a vérdopping, a szert több doppingszakértő szerint szinte lehetetlen kimutatni. Az EPO-teszt ráadásul jóval bonyolultabb, mint az átlagos doppingvizsgálat. Viszont a sportolókat nem rettenti el a szűrés, egy adag EPO felér ugyanis egy két-három hetes magaslati táborozással is. Szintén EPO-növelő hatása van a napjainkban egyre elterjedtebb új technikának, amelynek során a sportolók xenon gázt lélegeznek be. A módszer egyelőre legális, és 150-160 százalékkal emelheti az EPO-termelés szintjét.

Szintetikus növekedési hormon: Az izomtömeget tudja jelentősen növelni. Az egész testen hat: növekszik az izomzat, de mellékhatásként megvastagodnak a csontok, a homlok, az állkapocs, és növekedhetnek a belső szervek is. Súlyos cukorbetegséget, vérnyomásbetegséget és keringési zavarokat okozhat, valamint a daganatos burjánzásra is lehet ugyanolyan fokozó hatással, mint az izomszövetek esetében. A használatát továbbra sem egyszerű ellenőrizni, hiszen 6–10 órán belül eltűnik a szervezetből a szintetikus hormon, amit nehéz megkülönböztetni a természetes növekedési hormonoktól, amit ugyan minimális mértékben, de termel a szervezet.

Kimutathatatlan módszer is van
A géndoppingról már sokszor nyilatkoztak szakértők. Sőt, egy német eset is felmerült, ahol az volt a gyanú, hogy EPO-t termelő gént juttattak egy sportoló szervezetébe. Az ellenőrök azonban egyelőre tehetetlenek. Nincs módszer a kezükben ennek a leleplezésére. Olyan módosításokról van itt szó, amelyek beindítják a szervezet állóképességét javító, teljesítményt növelő hormonjainak termelődését. Ugyanez a helyzet – vagyis nem tudják megfogni – az igf-fel, azaz az inzulinszerű növekedési faktorral, amelyet csak az izomzatból vett mintával lehetne kimutatni, de ezt tiltja a sportjog. Ez az EPO-hoz nagyon hasonló folyamatokat indít be a szervezetben.

Tiszeker Ágnes úgy véli, Rióban nem új szerek ellen harcolnak majd, a régiek új generációit, megváltozott kémiai szerkezetét, a „dizájner vegyületeket” kell majd keresniük az ellenőröknek. Mióta egyébként elkezdték újraellenőrizni a pekingi és a londoni mintákat, jóval óvatosabbak a sportolók. Az illegális doppinglaborokkal mégis lehetetlen lépést tartani. Főleg a Távol-Keleten, Thaiföldön, Kínában vagy Indiában működnek ilyen helyek, de az USA-ban is találtak már „NASA szintű” labort.

Athén nem ismétlődhet meg
Tiszeker Ágnes elmondta: a magyar olimpiai keretből a doppingérzékeny sportágakban minden sportolót legalább háromszor ellenőriztek. 1500 vizsgálatot végeztek el az idén.

„Nem vagyunk jobbak vagy rosszabbak a többi nemzetnél, de nem tartozunk a különösebben fertőzöttek közé. A legmodernebb módszerekkel dolgozunk, Európa legjobb laborjával működünk együtt, és rengeteg tesztet csináltunk, nagyon csalódott lennék, ha Rióban lenne pozitív magyar minta.”

Eddig 2004, Athén volt a legnagyobb csalódás. A doppingolimpia, ahol minden eddiginél több sportoló bukott le, Magyarország számára is két botrányt hozott. Annus Adrián kalapácsvetésben győzött, de elmulasztotta a kötelező doppingvizsgálatot, és az ellenőrök a lakhelyén is hiába keresték, így elvették az érmét. A diszkoszvető Fazekas Róbert szintén első helyen végzett, de nem adott elégséges mennyiségű mintát, így ő is búcsút vehetett az aranyérmétől.

Szerző: Fábos Erika – Vasárnap Reggel


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »