Dopping miatt zárták ki az orosz paralimpikonokat

Dopping miatt zárták ki az orosz paralimpikonokat

 A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) vasárnap bejelentette: kizárja az orosz sportolókat a szeptemberi, riói paralimpiáról.

Az elhíresült McLaren-jelentésben 35 olyan doppingesetet is felsoroltak, amely az orosz parasportolókat érintette. A döntésre számítani lehetett, miután az IPC már korábban értesítette a szövetségeket, hogy kizárás esetén 21 napos fellebbezési határidő áll az oroszok rendelkezésére.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter szerint az IPC döntése “ellentmond a józan észnek, politikailag motivált és önkényes”. Oroszország ezért jogi lépéseket tesz a kizárás ellen. “Fellebbezést nyújtunk be a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz. Harcolunk a sportolóinkért” – mondta Mutko. “Ha a CAS nem ad nekünk igazat, akkor polgári bírósághoz fordulunk.” Hozzátette: nem világos számukra, hogy a kizárásnak mi az alapja.

A paralimpia szeptember 7-én kezdődik Rio de Janeiróban.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálója, Richard McLaren július 18-án hozta nyilvánosságra jelentését a 2014-es szocsi téli olimpiáról, ebben államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A szervezet végrehajtó testülete végül úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre volt szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől. Az olimpián a NOB adatai szerint 278 orosz sportoló vesz részt.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »