Dopping: kérőjelek a meldonium körül

Dopping: kérőjelek a meldonium körül

Vitatható a meldonium nevű szer teljesítményfokozó hatásának mértéke a Magyar Antidopping Csoport ügyvezetője szerint. Tiszeker Ágnes a Hír TV Középkezdés című műsorában beszélt a számos kelet-európai sportoló, köztük Marija Sarapova által használt tiltott szerről.

A meldonium – a Mildronate nevű szívgyógyszer egyik összetevője – idén január óta szerepel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tiltólistáján, ennek ellenére Oroszországban jelentősen megnőtt a készítmény eladási száma. A botrányban magyar sportoló nem érintett.

„Magyarországon nincs törzskönyvezve, sőt a kardiológusok azon is vitatkoznak, hogy van-e tényleg olyan kardioprotektív, antisémiás hatása, amire hivatkozik a gyártó, hogy miért szívgyógyszer, és vitatkoznék a teljesítményfokozó hatásával is, pontosabban nem vitatkozom, mert az, hogy szedik, az önmagáért beszél. Mert ha megnézzük, hogy a műkorcsolya-bajnoknőtől kezdve a birkózókig azért sokféle sportág érintett a szedésben, nyilvánvalóan olyan hatásának kell lennie, amitől a sportolók úgy érezték, hogy sokkal jobban vannak, és jobban tudnak teljesíteni. Ugye azt mondják, hogy az anyagcserét kedvező irányba befolyásolja, a regenerációt nagyon fel tudja gyorsítani, tehát biztos, hogy van teljesítményfokozó hatása, de azt gondolom, hogy akkora teljesítményfokozó hatása, ami mondjuk, megrázná egy olimpiai pontszerző helynek a sorrendjét, nem hiszem, hogy van, ezzel nem lehet olimpiát nyerni” – mondta a magyar doppingellenes csoport ügyvezetője.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a készítményt használó sportolók mekkora eltiltásra számíthatnak – a vita a szer ürülési idején van, ezt a doppingellenes ügynökség még ugyanis nem határozta meg.

„Szabad-e eltiltani a sportolót? A vita az ürülési időn van, nincs egyértelmű állásfoglalás pillanatnyilag a WADA-tól. A gyártó cég 6 hónapot mond, azt gondolom az nagyon sok, tehát biztos, hogy nem ennyiben fog megállapodni a WADA, de az, amit először mondott a WADA, az a 4-5 hét, az meg kevésnek tűnik. 3 hónap, de még akár 4 is lehet, meglátjuk” – tette hozzá Tiszeker Ágnes.

A Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára szerint, amíg a doppingolás ellen nem megfelelően lépnek fel, addig a sport hátrányt szenved. „Nem elég precíz, nem elég pontosan az az eljárás és nem csak a WADA-nál, hanem a nemzetközi sportszövetségeknél, ahol ezeket a döntéseket meghozzák. Vegyük észre, loholunk egy olyan piaci szegmens mögött, amelyben sokkal több pénz van, mint amennyivel próbáljuk megfékezni” – fogalmazott Gyulai Márton.

A Középkezdés adását ma este 20 óra 30 perctől tekinthetik meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »