Döntővel felérő csoportkörzárók

Döntővel felérő csoportkörzárók

A továbbjutásért lép pályára ma este Románia Albánia ellen a Franciaországban zajló labdarúgó-Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, mint ahogyan a svájciak is pontokra hajtanak a már biztos nyolcaddöntős házigazdák ellen az F előjelű kvartett lezárásához. 

c.ronaldo_b

A hétvégén ugyanis befejeződtek a második kör mérkőzései is, amelynek eredményeként eddig Olaszország és a címvédő Spanyolország is jegyet váltott az egyenes kieséses szakaszba, miközben Ukrajna nagy meglepetésre már biztosan hazautazik a lengyelek elleni találkozót követően. A 24 csapatosra bővített Európa-bajnokság csoportkörének végén ugyanis pontegyenlőség esetén első sorban az egymás elleni mérkőzések eredményét veszik figyelembe a rangsoroláskor, a C előjelű négyesben nulla ponttal sereghajtó Ukrajna pedig épp a jelenleg három ponttal harmadik észak-írektől kapott ki csütörtök este 2-0-ra. Németország és Lengyelország az egymás elleni gól nélküli döntetlen miatt egyaránt 4-4 ponttal áll a kvartett élén.

A spanyolok a sereghajtó törökök ellen könnyed 3-0-s sikerrel biztosították be a továbbjutást, mögöttük a csehek ellen 2-2-vel pontot szerző horvátok a D csoport második helyen állnak 4 ponttal. Az E előjelű négyesben az olaszok már a csoportelsőségüket is bebiztosították, amikor Éder hajrágóljával 1-0-ra felülmúlták pénteken a svédeket. Itt Belgium az írek elleni 3-0-s győzelemmel lépett elő a második helyre, de annak megőrzéséért még dolgoznia kell az utolsó fordulóban.

Az F előjelű kvartettben Magyarország egy újabb álmot váltva valóra megőrizte első helyét, miután szombaton 1-1-es döntetlent ért el Izland ellen, Portugália pedig Cristiano Ronaldo kihagyott büntetője és lesről lőtt gólja miatt csak gól nélküli döntetlent tudott elérni a továbbra is sereghajtó Ausztriával szemben.

Mindezek tükrében a harmadik forduló – amely hétfőn Oroszország–Wales és Szlovákia–Anglia párosítás szerint folytatódik 22 órakor – még bőven tartogat izgalmakat ezen az Eb-n, hiszen a nyolcaddöntő párosítása majd csak szerda estére, a legjobb harmadik helyezettek megismerésével véglegesedik.

Ami a szurkolói rendbontásokat illeti, úgy tűnik, az orosz sportági szövetségre kiszabott pénzbírság és a felfüggesztett kizárás nem rettentette el a többi csapatok ultrásait a stadionbeli zavargásoktól. Mostanra már Románia, Horvátország, Törökország, Ukrajna, Belgium és Magyarország ellen is fegyelmi eljárást indított az UEFA. Többségük amiatt számíthat büntetésre, mert drukkereik tiltott pirotechnikai eszközöket használtak, de például a magyar szurkolók egy csoportja szombat este összetűzésbe került a biztonságiakkal is, amikor a Marseille-i standionban megpróbáltak átmászni a szomszédos, ugyancsak magyarok által elfoglalt szektorba. A dél-franciaországi város rendőrségének vasárnapi közleménye alapján a történtek miatt hat rendbontót vettek őrizetbe.

Miközben a román drukkerek még a Svájc elleni meccsen durrogtattak el petárdákat, addig a magyarok görögtűzzel „ünnepelték” az Izland elleni döntetlent, mindezt olyan körülmények között, hogy az idei Európa-bajnokságot elviekben a terrorfenyegetettség miatt fokozott biztonsági ellenőrzések mellett szervezik.

Ez idő alatt egyébként Belgiumban negyven személyt állítottak elő kihallgatás céljából péntekről szombatra virradóan, közülük tizenkettőt pedig már előzetes letartóztatás alá is helyeztek, mert a hatóságok szerint merényletet terveztek Brüsszelben a belga–ír Eb-meccs alatt a hazai szurkolók ellen.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »