Döntöttek: nem nyílhat bánya Szőlősardó mellett

Nem nyithat lignitbányát a világörökséghez tartozó aggteleki karszt két települése, Szőlősardó és Teresztenye térségében egy vállalkozás, az önkormányzatok ugyanis májusban helyi jelentőségű védett természeti területnek minősítették a tervezett külszíni fejtés területét – írta az Észak-Magyarország kedden.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei napilap cikke emlékeztet arra, hogy a világörökségi természetvédelmi terület ezen része tavaly került veszélybe, amikor egy lignitbánya nyitásának terve került napvilágra. A Teresztenye és Szőlősardó települések közé tervezett külszíni fejtés ellen fogott össze a helyi közösség több tagja, civil szervezetek és a WWF Magyarország, mivel szerintük a bánya közvetlenül veszélyeztetné a sérülékeny karsztvízrendszert.

Az írás kitér arra, hogy ez a 108 hektáros rész májustól hivatalosan a „Galyasági rétek” elnevezésű helyi jelentőségű védett természeti területnek minősül. Az önkormányzatok képviselő-testületeinek rendelete értelmében hivatalosan is azt a célt szolgálja, hogy „hosszú távon, nemzedékeken átívelően biztosítsa a természeti értékek, valamint az ökológiai adottságokra épülő hagyományos és modern fenntartható ökológiai tájgazdálkodás fennmaradását”.

A döntések értelmében újabb bánya biztosan nem létesíthető itt, ám a világörökségi helyszín Magyarország területére eső védőterülete jóval nagyobb kiterjedésű ennél, így Teresztenye és Szőlősardó sikere önmagában nem szavatolja a teljes világörökségi helyszín hosszú távú védelmét – jegyzi meg a lap.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »