Döntött az MTA: nem viselheti közterület Nyirő József nevét

Döntött az MTA: nem viselheti közterület Nyirő József nevét

Az ok pofonegyszerű persze: Nyirő antiszemita volt. Csakhogy van itt egy kis bibi, tisztelt akadémikusok. Ne Nyirővel kezdjék a nevek megrostázását, ha lehet. Előtte is voltak ilyen fránya szélsőségesek hazánkban.

Magyar Menedék - Badiny

Mondok néhány nevet. Hangsúlyozom, csak néhányat, mert igen hosszú lenne a lista. Íme tehát: Széchenyi István, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Kölcsey Ferenc, Berzsenyi Dániel, Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor, Ady Endre. Jó, tudom, csak néhány név, de mégis.

Akik akadémikusok, elvileg a nemzet értelmiségének krémjét alkotják. Persze, tudom, csak elvileg. Gyakorlatilag nyilván más a helyzet. Még akkor is, ha tudom, nem minden egyes MTA-tag felelős az effajta szamárságért.

A Nol.hu (jaj, pardon, miket firkálok, helyesbítek: Néphazugság!) mai számában Czene Gábor idézi az MTA állásfoglalását, miszerint „Nyirő József tagadhatatlanul tevékenyen részt vett az egyik XX. századi önkényuralmi rendszer fenntartásában, így nevének közterület-elnevezésként való felhasználása – kétségbevonhatatlan írói erényei ellenére – a törvény betűje szerint tilalom alá esik”.

Nos, Nyirő sohasem emelet kezet senkire. Se zsidóra, se nem zsidóra. Senkinek nem is adott erre „tanácsot”. Akkor meg mi ez a rasszista erekció, akadémikus uraságok? De mondom, ha már következetesek óhajtanak lenni, javaslom, határolódjanak el az intézmény alapítójától, Széchenyitől is. Nem, nem másolom újfent ide, miként nyilatkozott a hazai zsidóság asszimilációjáról. Akadémikusoknak ezt álmukból felkeltve kell tudniuk!

Mindenesetre Nyirő most annak apropóján került boncasztalra, hogy a kecskeméti közgyűlésben felmerült az igény arra, hogy legyen a városban Nyirő József köz. Ámde a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) ezt már eleve megvétózta. Így két javaslat merült fel. Az egyik Jakab Antal erdélyi katolikus püspök, a másik pedig Wass Albert.

„A Tett és Védelem Alapítvány az ország több pontján kezdeményezte a Nyirő József nevét viselő utcák átnevezését. Pásztor Tibor, az alapítvány munkatársa a Jakab Antalról szóló javaslatot nem csupán elfogadhatónak, hanem kifejezetten támogatandónak tartja. Wass Albert ellenben teljességgel elfogadhatatlan. Lehet – mondta az alapítvány munkatársa –, hogy Wass Albert a törvény szerint nem sorolható azok közé, akik részt vettek önkényuralmi rendszer megalapozásában vagy működtetésében, de köztudottan szélsőjobboldali és antiszemita volt.” – zárul a néphazugságos hírcikk.

Mindent egybevetve: azt javaslom a TEV-nek, állítson össze egy névjegyzéket, kikről nem ildomos közterületet elnevezni hazánkban. Nem baj, ha kissé vaskosra sikeredik. Publikálja nyugodtan, munkája ezután bőven lesz. Nőni fog ugyanis antiszemitizmus. Éspedig gigaméretekben. Munkára fel!


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »