Döntött a szenátus: nem áll le az amerikai kormány

Döntött a szenátus: nem áll le az amerikai kormány

Az amerikai kormányzati hivatalok nem állnak le, a szenátus is megszavazta a költségvetést – írja az MTI a szenátus vezető politikusainak bejelentése alapján.

A beszámoló szerint a megállapodást a demokrata párti frakció vezetője, Chuck Schumer őszinte áttörésnek nevezte, Mitch McConnell, a republikánusok vezetője pedig a kétpárti megállapodás feletti őszinte örömének adott hangot. A két politikus közösen jelentette be a megegyezést.

Hírdetés

Ennek értelmében a szenátus megszavaz két évre további 300 milliárd dollárt a Pentagon (védelmi minisztérium) és 80 milliárd dollárt a katasztrófa-elhárítási hivatal számára. Ez az összeg „hozzáadódik” majd a képviselőházban kedden elfogadott törvényjavaslatban foglaltakhoz, amely biztosítja a kormányzati hivatalok működésének finanszírozását.

A törvényhozóknak csütörtök éjfélig kell elfogadniuk a kormányzati hivatalok és ügynökségek működésének finanszírozását biztosító törvényt. Ha a szenátusi szavazás eredménnyel is jár, még a képviselőháznak is voksolnia kell.

Nancy Pelosi, a képviselők demokrata párti frakciójának vezetője szerdán jelezte, hogy ellenzi a megállapodást. A most kidolgozott egyezségben ugyanis nincs szó az illegálisan bevándorló szüleik által gyermekként az Egyesült Államokba hozott és ott felnőtt, úgynevezett DACA-fiatalok helyzetének rendezéséről.

A DACA-rendeletet 2005-ben az előző elnök, Barack Obama hozta annak érdekében, hogy megvédjék a kitoloncolástól ezeket a fiatalokat. Helyzetük rendezését Donald Trump elnök és a republikánus politikusok többsége az erős határvédelmi intézkedésekhez és az átfogó bevándorlási reformhoz köti.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »