Döntött a szenátus is: megszavazták a marosvásárhelyi római katolikus líceum létrehozását

Döntőházként megszavazta szerdai ülésén a szenátus a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum létrehozására vonatkozó törvényjavaslatot, miután a képviselőház első fórumként múlt év decemberében már elfogadta azt.

A törvénytervezet a szavazásnál 71 igen és 20 nem szavazatot kapott, 4-en pedig tartózkodotak, tájékoztatott az imént Facebook-oldalán Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora.

Az elfogadott szöveg értelmében „a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum részleges kettéosztásának eredményeként, az országos oktatási rendszer keretében létrehozzák a magyar tannyelvű II Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumot, amelynek Marosvásárhelyen lesz a székhelye, a Mihai Viteazul utca 15 szám alatt, a B épületben.” 

A jogszabály elfogadásától számított harminc napon belül a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnak fel kell vennie a líceumot a város iskolahálózatába, amelynek az 2018 – 2019-es tanévtől kezdődően lesz része.

Már csak az államelnökön a sor, hogy kihirdesse a törvényt, ami az iskola újraalapításának utolsó lépését jelenti. „A szerdai döntés jó hír a magyar közösségnek, a kormánypártokkal kötött parlamenti együttműködési megállapodás kézzelfogható eredménye” – hangsúlyozta a szenátusi szavazást követően Kelemen Hunor.

Hírdetés

Az iskola törvény általi létrehozásával a legjobb megoldást választotta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, hiszen ezt nem lehet közigazgatási perrel megtámadni, a tanintézményt csak az szüntetheti meg, aki létrehozta: kizárólag a parlament, áll az RMDSZ közleményében.

A szövetségi elnök többször is személyesen tájékoztatta az államfőt a marosvásárhelyi magyar közösség jogos követeléséről, az iskola újraalapításának szándékáról. Kelemen Hunor abban bízik, az államfő személyében partnerre lelnek, nem fogja visszaküldeni a törvénytervezetet a parlamentnek, és mihamarabb kihirdeti azt.

Mint ismert, a Szövetség két lépésből kívánta volna megoldani a marosvásárhelyi római katolikus iskola ügyét a parlamentben. Az újraalapítás előtt a kisebbségi oktatási intézmények törvény általi létrehozásának lehetőségét akarta megteremteni.

„Mivel az államelnök még decemberben visszaküldte azt az oktatási kerettörvényt, amelynek az RMDSZ első tervezete is része volt, a katolikus iskola újraalapítására vonatkozó tervezetet úgy módosítottuk, hogy az ne függjön az előbbitől.

Az államfői kihirdetés után tehát már ősztől, a 2018-2019-es tanévtől önálló jogi személyiséggel működhet az iskola” – összegzett az RMDSZ elnöke. Köszöni a kormánykoalíció és a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) szenátorainak támogatását.

A római katolikus iskola létrehozásáról szóló tervezet az intézmény jogi státusát kívánja rendezni, az áthelyezett osztályok visszavételéről dönt, az új osztályokba történő beiratkozást teszi lehetővé, továbbá a tanárok és az adminisztratív személyzet helyzetére is megoldást nyújt. (Közlemény)
 
Cikkünk frissül.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »