Döntött a kormány: létrehozzák az Országos Örökbefogadási Informatikai Rendszert

Az OrszĂĄgos ÖrĂśkbefogadĂĄsi Informatikai Rendszer (Sistemul Informatic NaĹŁional pentru AdopĹŁie – SINA) lĂŠtrehozĂĄsĂĄrĂłl dĂśntĂśtt keddi ĂźlĂŠsĂŠn a kormĂĄny.

Az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közlemény szerint az informatikai rendszer segítségével a gyermekvédelmi és örökbefogadási folyamatokat egyszerűsítik, lehetővé téve, hogy az érdekelt személyek könnyebben kommunikáljanak minden illetékes intézménnyel.

A rendszer lehetővĂŠ teszi majd a gyermek elektronikus dossziĂŠjĂĄnak ĂśsszeĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt, az ĂśrĂśkbefogadĂĄsi folyamat Ăśsszes szakaszĂĄval, ugyanakkor az ĂśrĂśkbefogadĂĄs utĂĄni monitorozĂĄst is biztosĂ­tja. Kapcsolatot lĂŠtesĂ­t minden, az ĂśrĂśkbefogadĂĄsban illetĂŠkes intĂŠzmĂŠny kĂśzĂśtt, elősegĂ­tve az egyĂźttmĹąkĂśdĂŠst – derĂźl ki a munkaĂźgyi tĂĄrca kĂśzlemĂŠnyĂŠből.

Hírdetés

Az OrszĂĄgos GyermekvĂŠdelmi ĂŠs ÖrĂśkbefogadĂĄsi HatĂłsĂĄg (ANPDCA) jelenlegi informatikai rendszerĂŠt 2004-ben vezettĂŠk be, ĂŠs csak a gyermekjogvĂŠdelmi tĂŠmakĂśrĂśk egy rĂŠszĂŠt fedi le. A rendszer azĂłta elavult, ugyanakkor a vonatkozĂł tĂśrvĂŠny is mĂłdosult, pĂŠldĂĄul abban, hogy az ANPDCA feladatkĂśrĂŠt kiterjesztette a gyermek csalĂĄdtĂłl valĂł elszakadĂĄsĂĄnak megakadĂĄlyozĂĄsĂĄra is. A jelenlegi rendszer nem kĂŠpes az ANPDCA ĂĄltal koordinĂĄlt intĂŠzmĂŠnyeket Ăśsszekapcsolni ĂŠs Ăśsszehangolni – olvashatĂł a szaktĂĄrca indoklĂĄsĂĄban.

A SINA-rendszert 36 hónapon kell beüzemelni, a projekt 45.970.000 lejbe kerül, ennek egy részét vissza nem térítendő támogatásból, valamint kormányalapokból biztosítják.

(agerpres)

FotĂł: Stiri TVR


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »