Döntött a bíróság, rosszul járhatnak az EU-n belüli migránsok Nagy-Britanniában

A brit kormánynak adott igazat az Európai Bíróság: szerintük is jogos, hogy nem adnak szociális juttatásokat a migránsoknak a külföldön élő gyerekeik után.

A téma kulcskérdése volt a David Cameron és az EU vezetői közti tárgyalásoknak. A brit kormányfő azt kérte: ne kelljen a más uniós tagállamból érkezőknek az olyan gyerekeik után is kifizetni a brit szociális juttatásokat, akik valójában nem is élnek az országban, helyette legyen elég a saját hazájuk megélhetési költségei alapján fizetni. Az Európai Bizottság azért fordult a bírósághoz, hogy vizsgálják meg, nem jelent-e ez egyenlőtlen bánásmódot. Mindezt azért mert a brit állampolgároknak, akik hasonló juttatást kapnak, nem vizsgálják, hogy a gyerekeik hol élnek.

A bíróság kimondta: az ilyen “egyenlőtlen bánásmód” ad lehetőséget arra, hogy egy EU-tagállam megőrizze a gazdasági stabilitását.

A döntésnek különösen azok a brit politikusok örülnek, akik az EU-ban maradás mellett kampányolnak. A Financial Times összesítése szerint nem állnak jól: két százalékponttal vezetnek a kilépéspártiak.

A brit kormány javaslata a már Nagy-Britanniában élőket még nem érinti, első körben csak az újonnan érkezőkre lesz érvényes a szabályozás. 2020-tól azonban már minden nem brit állampolgárságú nagy-britanniai lakos az új rendszer alapján kapja a juttatásokat.

Szerző: VG Online


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »