Döntősök lettek dobóink, világrekord tízezren

Döntősök lettek dobóink, világrekord tízezren

A fedettpályás Európa-bajnok Márton Anita csupán egy centit használt fel fölöslegesen. De eggyel sem dobott többet a kelleténél. Kővágó Zoltán már akkor ünnepelt, amikor még le sem esett a diszkosz.

Márton Anitától vártuk, hogy biztosan bejut a súlylökés hajlani döntőjébe, más kérdés, hogy nem feltétlenül szokott olyan erősen kezdeni, hogy kapásból 18 és fél méter fölé jusson. A riói selejtezőszint viszont 18.50 volt, ő pedig ezt elsőre egy centivel felülmúlta, ha már ennyit kellett kiadnia magából.

A versenyszám legnagyobb egyénisége, a kétszeres olimpiai bajnok új-zélandi Valerie Adams 19.72-vel jutott, csoportgyőztesként tovább.

Férfi diszkoszvetésben veszélyesen messze, 65.50 méteren húzták meg a selejtezőszintet. Ennek persze az az oka, nehogy tizenkettőnél többen túldobják, így elhúzódjon a döntő és a tévétársaságok idegesek legyenek.

Szóval várni lehetett, hogy nem kell ekkorát dobni, csak a tizenkét legjobb közé bekerülnie Kővágó Zoltánnak, aki idén 67 méterre is képes volt már július elején. Elsőre még nem érte el a 60 métert, erről lehetett tudni, hogy kevés lesz. Másodikra viszont 63,34-et dobott, de már akkor örülhetünk, amikor még le sem esett a diszkosz. Kővágó páros lábon ünnepelt, ahogy elhagyta a kezét, érezte, hogy nagy lesz, elég lesz. Harmadikra nem javított, de nem is kellett. A nyolcadik legjobb dobással lett döntős. Az olimpiai címvédő német Robert Harting 62.21-ig jutott csak, így kiesett.

Az etióp Almaz Ayana hatamlas világcsúccsal nyerte az atlétika első riói aranyát. Női tízezer méteren az utolsó körökön csak önmagával és az idővel versenyzett, végül 29:17.45-tel nyert, tizenöt másodpercet verve az ezüstérmesre – és majdnem ennyit a régi világrekordra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »