Döntő fordulat előtt a szíriai háború

Döntő fordulat előtt a szíriai háború

Nagyszabású támadást indítanak a szíriai kormányerők Aleppóban azután, hogy megkezdték a civilek kimenekítését. Orosz szakértők szerint a közelgő összecsapásban nemcsak Szíria egykor legnagyobb városának sorsa, hanem az egész polgárháború végkimenetele is eldőlhet.

Amint a lakosok elhagyják Aleppót, a Szíriai Arab Hadsereg várhatóan nagyszabású támadást indít, hogy teljes egészében visszafoglalja a várost – írja a libanoni Al Masdar News, amely szerint nagyjából 100 és 200 ezerre tehető azoknak a száma, akik még Aleppóban maradtak.

A civilek kimenekítése pedig máris folyamatban van. A Russia Today megszerzett egy szórólapot, amelyen a lakosokat tájékoztatják a menekülési útvonalakról. A papíron ez a szöveg áll:

„Annak érdekében, hogy elkerüljük a szükségtelen áldozatokat a békés lakosság körében, a szíriai kormány arra kéri önöket, hogy hagyják el a lezárt területeket. Az aleppói kormányzó lehetőséget ad önöknek, hogy elhagyják a várost az összeállításban meghatározott útvonalakon. Mentse a saját és szeretteinek életét!”

Akik ez alapján menekülnének, azoknak azt tanácsolják, hogy lassan, feltett kézzel közelítsék meg az ellenőrzőpontokat, azután pedig kövessék a szíriai hadsereg utasításait, amelyek közül az első, hogy forduljanak körbe, hogy megmutassák, nincs hozzájuk robbanóanyag rögzítve.

A mindent eldöntő ostrom

A város visszafoglalásáért induló akciót a szír kormányerők alaposan előkészítették. Június 25-én indították meg a „Castello-hadműveletet”, melynek fő célja az volt, hogy elvágják a lázadók utolsó összeköttetési vonalát, a Castello-autópályát. Július első hetére a Tigris Alakulatoknak ez sikerült is, miután a Mallah mezőgazdasági üzemeket visszafoglalták az an-Nuszra Front fegyvereseitől. Habár néhány nappal később a terrorszervezet támadást indított a városban húzódó frontvonalaknál fekvő, kormánykézen lévő rendőrállomások ellen, az Aszad-párti erőknek sikerült visszafoglalniuk az épületeket. Július 17-én elérték a Castello-autópályát is, amivel ténylegesen körbezárták Aleppót, tíz nappal később pedig hivatalosan is bejelentették: a lázadók minden ellátási útvonalát elvágták.

Aleppó körbezárását a kurdok is segítették: a Népvédelmi Egységek (YPG) az általuk ellenőrzött Sejk Makszúd nevű kerületből indítottak támadást az ifjúsági komplexum ellen, ahonnan az an-Nuszra Front fegyveresei az elmúlt hónapokban lőtték őket. A kormányerők pedig csütörtökön a város Bani Zaid nevű kerületét foglalták vissza, ami korábban a Fatah Halab nevű ellenzéki szövetség kezén volt. Ezek az összecsapások azonban csak a nyitányát jelentették a hamarosan elkövetkező offenzívának, melyben immáron sűrűn lakott városrészekért folyik majd a küzdelem.

Óriási a tét

Miért annyira fontos a napokon belül indítandó támadás? Vlagyimir Sapovalov, az orosz Politikatudományi, Jogi és Társadalmi Fejlődést Kutató Intézet igazgatója szerint Szíria legfontosabb gazdasági és geopolitikai központja kulcstényező lehet a szíriai konfliktus megoldásában. Ugyanis aki a várost megszerzi, az nemcsak Szíria északi részét fogja ellenőrizni, hanem az egész török határ vonalát – ezt nagyrészt kurdok lakják –, illetve a szír-iraki határvonalat. A szakértő szerint ezt a térséget Szíria ellenőrzi, illetve a szomszédos térségek felett is ellenőrzést gyakorolhat – így nem véletlen, hogy már a szíriai konfliktus kezdete óta heves összecsapások vannak Aleppó birtoklásáért.

Hasonlóan látja a helyzetet az orosz Közel-keleti és Közép-ázsiai Tanulmányok Központjának vezetője is: Szemjon Bagdaszarov szerint a város visszafoglalása Szíria és Oroszország grandiózus győzelme lenne. A politológus azonban figyelmeztetett, hogy nehéz feladat lesz a város bevétele úgy, hogy előtte nem zárták le a szír–török határt. Ezért úgy látja, hogy a kormányerőknek együtt kell működniük a kurdokkal, akik Azazt és környékét az ellenőrzésük alatt tartják.

Vlagyimir Sapavalov mindenesetre optimista. Ő úgy fogalmazott:

„Aleppó elfoglalása után csupán pár hét lenne, hogy Szíria többi része felett is megszerezzék az ellenőrzést.”

De Washington is tisztában van azzal, hogy Aleppóban most valami készül. John Kerry amerikai külügyminiszter máris jelezte: szerintük Moszkva mostani humanitárius művelete egy próbálkozás lehet a város kiürítésére, illetve hogy kikényszerítsék a lázadók fegyverletételét.

Hozzátette: ha ez valóban trükk, akkor az teljes mértékben szétzúzhatja az amerikai-orosz együttműködést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »