Donald Tusk szerint jön a POLEXIT, Lengyelország távozhat az EU-ból

Donald Tusk szerint jön a POLEXIT, Lengyelország távozhat az EU-ból

Donald Tusk, az Európa Tanács elnöke szerint a PiS (Jog és Igazságosság párt) vezette Lengyelország csak addig maradna az EU-ban, míg nettó kedvezményezettje az uniós kasszának – írja a Deutsche Welle német közéleti portál.

A ET elnöke és Lengyelország egykori miniszterelnöke szerint a Brüsszel és Varsó közti kapcsolatok történelmi mélypontra süllyedtek. Tusk szerint a PiS a „Polexit” felé viheti Lengyelországot. A Tygodnik Powszechny lengyel hetilapnak nyilatkozva elmondta, hogy szerinte

Hozzátette, hogy amíg Lengyelország nem nettó befizető, megéri az EU-ban lennie, és

Hírdetés

fogalmazott Tusk.

Lengyelország ellen az Európai Bizottság elindította a 7-es cikkely szerinti eljárás, ami eddig példa nélküli esemény, de az eljárás legfontosabb részénél, a tagállam elleni szankciók bevezetésénél konszenzusos döntést kell hoznia az Európai Tanácsnak – Magyarország és a V4 többi tagja ezt megvétózhatja.

Tusk nyilatkozatának másik fontos háttere, hogy a lengyel lakosság nagy része még mindig az uniós tagságot preferálja. Ebből szempontból Tusk szavai inkább tűnnek politikai célú retorikának, mint valószínű forgatókönyvnek.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »