Donald Trumpot bármelyik demokrata elnökjelölt lenyomná

MTI nyomán

Egy, a szuperkeddi szavazás reggelén nyilvánosságra hozott felmérés szerint  bármelyik demokrata elnökjelölt legyőzné a novemberi elnökválasztáson Donald Trumpot.

A CNN hírtelevízió az ORC közvéleménykutató intézettel közösen készített országos felmérése – amelyet kedden reggel tették közzé – jutott arra az eredményre, hogy mind Hillary Clinton, mind Bernie Sanders, a demokraták jelenlegi két elnökjelölt-aspiránsa legyőzné az őszi elnökválasztáson Donald Trumpot, ha ő lenne  a Republikáus Párt elnökjelöltje.

A közvélemény-kutatók úgy találták, hogy Hillary Clintonnak – aki jelentős arányban vezet Bernie Sanders előtt – jóval nagyobb kihívást jelentene, ha nem Trump, hanem Marco Rubio floridai szenátor, vagy Ted Cruz, Texas szenátora lenne a republikánus elnökjelölt. A  keddi előválasztások várható eredményeivel is számolva, Clinton támogatottsága 52 százalékos, míg Trumpban a szavazók 44 százaléka bízik.

A januári felmérésekkel öszehasonlítva azonban jelenleg lemarad Marco Rubio mögött. A floridai szenátor – akit a Republikánus Párt vezetése szívesebben látna Trump helyett a párt elnökjelöltjeként – a voksok ötven százalékát szerezné meg, míg Clinton három százalékkal kevesebbet, 47 százalékot.

Bernie Sanders, vermonti szenátor mindhárom republikánus politikust nagy diadallal győzné le: Ted Cruzt 57:40 arányban, Trumpot 55:43, Marco Rubiót pedig 53:45 százalékos arányban előzné meg.

A közvélemény-kutatás készítői azt is megkérdezték, hogy az  elnökjelölt-aspiránsok közül, párthovatartozásuktól függetlenül, kiben és miért bíznak a leginkább, a társadalmat érdeklő kérdések megoldásában szerintük melyikük a legjobb. Kiderült, hogy a gazdaság  élénkítése, a terrorizmus elleni küzdelem és a bevándorlás kezelése ügyében Trumpban bíznak inkább, míg a megkérdezettek szerint Hillary Clinton az egszségügyben, a külpolitikában és a kisebségi kérdések kezelésében alkalmasabb politikus.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »