Donald Trump levélben tájékoztatta a házelnököt, hogy megtartja évértékelőjét

Donald Trump annak ellenére meg kívánja tartani a szokásos évértékelő beszédet a kongresszusban, hogy Nancy Pelosi házelnök nem javasolta neki ezt. Az amerikai elnök errő szerdán levélben tájékoztatta Nancy Pelosit, aki viszont hivatalosan elhalasztotta az évértékelőt.

“Várom, hogy lássam önt a január 29-i rendezvényen a képviselőházban” – írta az elnök. Hozzáfűzte: “nagyon szomorú lenne országunknak, ha az Unióról szóló beszéd nem a szokott időben, az előre eltervezett menetrendnek megfelelően, és ami nagyon fontos, nem a megfelelő helyen hangozna el”.

Az Unió állapotáról szóló évértékelő beszédet a mindenkori amerikai elnök a házelnök formális meghívására és a törvényhozás két háza által erről megszavazott határozat után tartja meg. Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök azonban a múlt héten azt javasolta, hogy halasszák el az évértékelőt mindaddig, amíg nem oldják fel a részleges kormányzati leállást. Ezt azonban a Fehér Ház és a Republikánus Párt az amerikai-mexikói határon építendő fal költségeinek megszavazásához köti. A Trump által szombaton előterjesztett kompromisszumot – amely a határfal építése fejében a fiatal illegális bevándorlókat védő program meghosszabbítását ígérte – a demokraták elutasították.

Nancy Pelosi és hivatala először nem reagált Donald Trump levelére, az egyik demokrata párti képviselő, a New York-i Hakeem Jeffries azonban azt nyilatkozta újságíróknak: nem valószínű, hogy az évértékelőre sor kerülhet a kongresszus épületében.

Szerdán délután Nancy Pelosi levélben tájékoztatta Donald Trumpot arról, hogy hivatalosan elhalasztja az évértékelő megtartását a kongresszusban, amíg a teljes kormányzati munka újra nem indul.

Hírdetés

Mint írta: a képviselőház “nem veszi fontolóra” annak a határozatnak a megszavazását, amely felhatalmazná az elnököt az Unió állapotáról szóló üzenete elmondására a kongresszusban mindaddig, amíg a kormányzati leállás nem szűnik meg.

 “Nem vagyok meglepve” – mondta Donald Trump újságíróknak a Fehér Házban. Az elnök hangsúlyozta: “szégyenletes”, amit a demokraták  tesznek.

Pelosi a halasztást szorgalmazó korábbi javaslatában arra hivatkozott, hogy mivel a kongresszus biztonsági szolgálatának alkalmazottai sem kapnak fizetést a részleges kormányzati leállás miatt, ezért nem garantálható a rendezvény biztonsága. Donald Trump kedden este levélben kapott biztosítékot az illetékes szolgálat vezetőjétől a biztonságra.

A fal építése miatti vita rendezésére és ezzel a részleges kormányzati leállás megszüntetésére szerdán a képviselőház harmadik legfontosabb demokrata párti politikusa, James Clyburn kompromisszumos javaslatot tett. Eszerint a demokrata képviselők megszavaznák a fal építésére kért 5.7 milliárd dollárt, csakhogy ebből a kormányzatnak nem falat kell építenie, hanem a határ biztonságát erősítő eszközöket, berendezéseket kell vásárolnia. A Clyburn megfogalmazta javaslat szerint drónokat, röntgen-átvilágító berendezéseket, különleges érzékelőket és még több határőrt kell munkába állítani. Steny Hoyer, a demokraták képviselőházi frakciójának vezetője szerdán szintén “további jelentős összegek” megszavazását helyezte kilátásba.

A szenátusban egyébként csütörtökön szavaznak két olyan kompromisszumos javaslatról is, amely a megoldaná a határfal és a részleges kormányzati leállás ügyét is. Elemzők szerint az ötödik hetébe lépő részleges leállás máris többe került az amerikai gazdaságnak, mint a déli határon építendő falra kért összeg.

Sok vállalat vezetője aggodalmát fejezte ki, hogy a részleges leállás lassítja a normális munkát. Észak-Karolinában például egy bíróság úgy döntött, hogy az olajcégek engedélyeit a részleges leállás idején nem adhatják ki. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársainak szakszervezete azt közölte, hogy munkatársaik távolléte miatt veszélybe kerülhet az FBI terrorelhárítási munkája is.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »