Donald Trump és a maffia

Donald Trump és a maffia

Miközben a republikánusok vezető elnökjelölt-aspiránsa, Donald Trump kampányában egyértelműen a törvényesség és a rend betartása mellett tette le a garast, egy tényfeltáró cikk szerint ez korábban nem mindig volt így. Egy 1981-es FBI-jelentés szerint Trump jelentett nekik, ám több jel is arra mutatott, hogy a vállalatbirodalmát akkor még építgető mágnásnak voltak kapcsolatai az alvilággal.

Minden jel arra mutat, hogy Donald Trump informálta az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI), ám több jel is arra utal, hogy az ingatlanmágnás a most hangoztatott törvény és rendpártiságával ellentétben az 1980-as években nem ódzkodott a „zűrös” üzleti kapcsolatoktól. Erről írt tényfeltáró riportjában Tom Robbins Pulitzer-díjas újságíró. A Vice közéleti hírportálon és az amerikai bűnügyi-igazságügyi témákat feldolgozó Marshall Project keretében készült anyagban a szerző górcső alá veszi Trump akkori ügyeit, és a kibontakozó szálakból olybá tűnik, a republikánusok jelenlegi vezető elnökjelölt-aspiránsa közvetve, vagy akár közvetlenül is maffia-családokkal állt kapcsolatban.

Az akkor a harmincas éveinek közepét taposó mágnás mentoraként emlegetik Roy Cohn ügyvédet, aki korábban a habzó szájú kommunistaellenességéről ismert Joseph McCarthy szenátor kabinetjében dolgozott. Cohnnak olyan ügyfelei is voltak, mint Anthony Salerno és Paul Castellano. Közben Trumpot az az egykori teherautós érdek-képviseleti vezető Daniel Sullivan mutatta be állítólag az FBI-nak, aki jó kapcsolatban állt az Atlantic City hírhedt alvilági vezetőjével, Kenneth Shapiróval, előtte pedig a minden hájjal megkent szakszervezeti vezérrel, Jimmy Hoffával is jó viszonyt ápolt. Közben Shapiróval Trump is üzleti kapcsolatban állt, miután tőle vett egy nagyobb földet, hogy ott felépítse saját kaszinóját a városban. Egy másik esetben Trump azzal a Long Island-i autókereskedő cézárral, John Staluppival kezdett közös, luxuslimuzinokkal kapcsolatos vállalkozásba, akit a hírhedt Colombo család tagjaként ismertek, és komoly autóalkatrész-lopási ügyben is érintett volt. A médiamágnás New York-i építőipari ügyei körül is akadnak ilyen csontvázak. Mint a cikkben írták, a metropolisban zajló nagy építkezései alkalmával olyan, a bontást végző alvállalkozókkal dolgoztatott, akik ezer szállal kötődtek a helyi maffiacsaládokhoz, illetve a különféle kétes szakszervezetekhez. Ahogy azonban a szerző megjegyezte, a New York-i építőipar viszonylatában ezt, azaz a kétes építőipari cégeket kikerülni szinte lehetetlenség.

A mai Trump attitűdjét mutatja a lótenyésztő-mágnás, Robert LiButti esete, aki azt kérte, hogy ha kaszinóiban ő játszik, a kártyaasztal osztója ne legyen nő vagy fekete. Ennek a kérésének pedig eleget is tettek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »