Donald Trump aláírta az adótörvényt

Donald Trump aláírta az adótörvényt

Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban helyi idő szerint pénteken délelőtt aláírta a törvényhozás által a héten elfogadott adótörvényt, amely Trump legnagyobb törvényhozási győzelme elnöksége első évében.

Az elnök a Fehér Ház Ovális Irodájában, újságírók jelenlétében szignálta a másfélezer milliárd dolláros adócsökkentést előirányzó törvényt – írja az MTI.

„Nagyon, nagyon büszke vagyok rá” – mondta az újságíróknak, és hozzátette, hogy a törvényben „fantasztikus dolgok” vannak a vállalkozások, a dolgozó emberek, a középosztály és mindazok számára, akik munkahelyeket teremtenek. Úgy fogalmazott: a vállalatok „megőrülnek majd” ezért a törvényért. Trump elmondta, hogy eredetileg januárban szerette volna aláírni a törvényt, de amikor látta, hogy a hírekben karácsony előtti aláírást emlegettek, „azonnal felhívta” a munkatársait és kérte a pénteki aláírást. „Nem akartam, hogy azt mondják, nem tartom meg az ígéretemet” – mondta. A Fox televízió kommentátora szerint az aláírás „karácsonyi ajándék” volt az adófizetőknek. Az újságíróknak nyilatkozva az elnök azt hangsúlyozta, hogy a mostani adócsökkentés még nagyobb arányú, mint a több mint három évtizeddel ezelőtt, Ronald Reagan elnöksége idején elfogadott adótörvényben előirányzott csökkentés.

Donald Trump ezzel egyidejűleg aláírta azt a kongresszus által csütörtök este elfogadott törvényt, amely biztosítja a szövetségi kormányzat finanszírozását január közepéig és aláírta a rakétavédelmi rendszerek feljlesztésére fordítandó négymilliárd dolláros kiadásról szóló törvényt is. A rövid aláírási ceremónia után Trump a floridai birtokára indult, ahol a karácsonyi ünnepeket tölti.

http://mno.hu/

A törvényt szerdán a szenátus 51:48 arányban szavazta meg. A klasszikus republikánus értékeknek megfelelően radikális adócsökkentésről van szó: a társaságiadó-kulcs 35-ről 21 százalékra változik, amitől az amerikai gazdaság további felpörgetését várják. A támogatók logikája úgy szól, hogy a csomag az elkövetkező tíz évben nemcsak „a saját árát termeli ki”, hanem magasabb szintre is emeli az országot. Az ellenzők ezzel szemben azt állítják, hogy a középosztály, illetve a szegényebbek meg fogják sínyleni a változtatásokat, és elszalad az államadósság is.

http://mno.hu/

A republikánus adócsomag megtartja a személyi és a családi jövedelemadók hatsávos rendszerét azzal, hogy a legmagasabb jövedelműek jelenlegi 39,6 százalékos adója 37 százalékra csökken. A hat sáv 10, 12, 22, 24, 32, valamint az említett 37 százalékos adózást jelenti.

Jelentős mértékben nőnek az egyéni és családi adókedvezmények, de egyes adókedvezmények megszűnnek. Megemelik azt a küszöböt is, amely alatt a családoknak nem kell jövedelemadót fizetniük.

A törvény jelentős mértékben, legfeljebb 10 ezer dollárra csökkenti az egyes szövetségi államokban létező forgalmiadó-visszatérítések mértékét, illetve limitálja az ingatlanadót.

A törvény egyszeri adót vet ki azokra a vállalatokra, amelyek offshore pénzeket kezelnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »