Dömötör Csaba: Semmiféle migráció nem kívánatos

Nem nagyon van közeledés a bevándorlást támogató és az azt ellenző erők álláspontja között – így foglalta össze a brüsszeli csúcs eseményeit Dömötör Csaba az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint egyes meghatározó politikusok megkerülnék a visegrádi országokat és minősített többséggel fogadtatnák el a kötelező betelepítést.

Dömötör Csaba elmondta: a csúcson nem tudták elfogadtatni a kötelező betelepítést, illetve a határvédelem jogának csorbítását. Szerinte befagytak az álláspontok a V4-ek és a nyugat-európai országok között. Ezen kívül az Európai Bizottság továbbra is olyan terveket próbál erőltetni, amelyeknek nincsen társadalmi támogatottsága.

Az államtitkár elmondta: ezen az állandósuló megosztottságon már csak az európai parlamenti választás tud majd változtatni. Reményei szerint ezután végleg lekerülnek a napirendről a szóban forgó javaslatok. Kiemelte: a mostani lesz az eddigi legfontosabb EP-választás. Mint mondta: következményei vannak nemcsak a rossz cselekedetnek, hanem a jó cselekedet hiányának is.

Dömötör Csaba szerint Jean-Claude Juncker utódjául jelölt néppárti képviselők közül Manfred Weber bevándorláspolitikája áll közelebb a magyar állásponthoz. Szerinte a finn jelölt sok esetben a kormány álláspontjának az ellentétét képviseli, ezért őt nem tudják támogatni.

A politikus szerint kibontakozóban van egy vita Angela Merkel német kancellár és Sebastian Kurz osztrák kancellár között. Míg a németek továbbra is a kötelező kvóta mellett érvelnek, addig az osztrák álláspont szerint a betelepítést pénzzel és határvédelemmel is ki lehetne váltani. Hangsúlyozta: a magyar álláspont szerint semmiféle migráció nem kívánatos.

Hírdetés

Az Európai Bizottság felelősségével kapcsolatban azt mondta: még mindig szimplán gazdasági szempontból nézik a témát, miközben komoly biztonsági kockázatokat jelent az, ami Európában zajlik.

Nem hiába beszélnek arról, hogy legális migrációs csatornákat kell létrehozni Európa irányába, mert így lehet a munkavállalókat arra ösztönözni, hogy jöjjenek minél nagyobb számban – mondta ezzel kapcsolatban.

Dömötör Csaba megerősítette. a hetes cikkely szerinti eljárás lefolytatása a továbbiakban az Európai Tanács hatáskörébe tartozik. A politikus higgadtabb vitára számít az Európai Parlamenthez képest, ahol – mint fogalmazott – kígyót-békát kiabáltak a Fideszre.

Az államtitkár kitért Demeter Márta ügyére is, melynek kapcsán a Fidesz az ügyészséghez fordul. Szerinte a képviselőnő rendkívül felelőtlenül járt el, ennek pedig kell hogy legyen politikai következménye.

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA tekinthetik meg.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »