Dollármilliárdokat veszíthet a török gazdaság

Dollármilliárdokat veszíthet a török gazdaság

Előzetes számítások szerint közel százmilliárd dolláros kárt okozott a török gazdaságnak a július 15-i elvetélt katonai puccskísérlet – közölte a kereskedelmi miniszter. 

isztambul nf_b

A Hürriyet című napilap szerint Bülent Tüfenkci újságíróknak nyilatkozva azt mondta, amennyiben figyelembe vesszük harci repülőgépek és helikopterek bevetésével, illetve a bombák ledobásával járó költségeket, továbbá az épületekben keletkezett károkat, akkor – első becslésként – legalább 300 milliárd török lírával (100 milliárd dollár) kell számolni. A tárcavezető hangsúlyozta azonban, hogy alaposabb számítások után a károk nagysága valószínűleg nagyobb lesz, és különféle veszteségekkel kell számolni középtávon is.

Példaként hozta fel azt, hogy sok turista lemondta törökországi szállásfoglalását és útját. A kormány ráadásul megtiltotta az éves szabadságok kivételét több mint hárommillió köztisztviselőnek – csak emiatt közel egymillió foglalást mondtak le, és továbbiakkal kell számítani. A tárcavezető türelmet kért az idegenforgalmi szektorban tevékenykedő vállalatoktól és a polgároktól, megjegyezve, hogy a turizmusnak már amúgy is kárt okoztak a terrortámadások, és az orosz-török viszony válsága is bajokat okozott.

„A puccsisták sajnos olyan képet festettek rólunk, mintha harmadik világbeli ország lennénk. Akik harckocsikat látnak az utcákon, és látják a parlament bombázását, azok nem jönnek el Törökországba. Mindez középtávon okoz veszteségeket” – mondta Tüfenkci. A miniszter azonban megjegyezte, hogy a török üzleti élet sikeresen ment át a “nehéz vizsgán”. Mint kifejtette, egyes országokban ilyen államcsínykísérlet után legalább egy hétre leállna a piac, míg Törökországban a bankok, a tőzsde, a tőzsdei árupiac és a kereskedelmi központok már a pénteki napon történt puccskísérlet utáni munkanapon, július 18-án kinyitottak, és nem emelkedtek számottevően a kamatlábak, nem esett nagyot a tőzsdeindex. A tárcavezető szerint nincs szükség a növekedési vagy kiviteli előrejelzések felülvizsgálatára Törökországban.

Amint arról korábban írtunk, a szakértők első perctől azt hangoztatják, hogy hosszabb távon a török gazdaság, ezen belül a turizmus sínyli meg a leginkább a hétvégi puccskísérletet. A trend ugyanakkor már korábban elkezdődött, hiszen a terrorfenyegetettség miatt évről évre zuhan a Törökország iránti érdeklődés, ráadásul az addig rengeteg turistát hozó Oroszország embargót vezetett be. Az utazásszervezők eközben lassan féláron kínálják az all inclusive utakat, de az idegenforgalmi szakemberek szerint ez sem hozza el a pár évvel ezelőtt telt házat. Ami viszont nagy érvágás a török gazdaságnak, hiszen az idegenforgalomban több mint egymillió munkahely van, és a turizmus a török bruttó hazai termék (GDP) 4,5 százalékát adja, ez mintegy 800 milliárd dollárt jelent.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »