Dőlhet paksi beruházás finanszírozása?

Az Oroszországgal szembeni uniós szankciók hosszú távú fenntartására, ezzel együtt a paksi beruházást finanszírozó bank ellehetetlenülésére számít Jávor Benedek.

A PM brüsszeli képviselője Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta, az Európai Bizottság fenntartja azt a véleményét, hogy az új erőmű piaci alapon nem lesz üzletképes, ezért állami támogatásra lehet szükség – ez pedig  szemben áll azzal, amit a kormány eddig állított.

„Az igaz, hogy az elkövetkezendő néhány évben a teljes 10 milliárdos eurós hitelkeretnek csak egy kisebb részét kellene folyósítani, de ezt követően, 2019-től kezdve nagyon jelentős finanszirozási igény jelentkezik, és egész egyszerűen az orosz költségvetés idén év elején nem volt képes a Vnyesekonombankot feltőkésíteni, hogy stabillá tudja tenni. Annyit tudott nyújtani, hogy ne dőljön össze a bank és várhatóan a következő években ez nem fog változni. Ha pedig ez így van, ez a bank egyszerűen fizikailag képtelen azt a hitel összeget nyújtani ami paksi beruházáshoz szükséges” – fejtette ki az EP-képviselő.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »