Dől a lé: több pénzt kaptak a pártok kampányra

A kampányfinanszírozásról szóló törvény tette lehetővé, hogy az inflációval egészítsék ki a támogatásokat: ez alapján több millió forinttal ér többet egy országos lista, mint négy é­vvel ezelőtt. Akkor 597 millió forintot kapott egy párt, ha mindenhol képes volt jelöltet állítani, most pedig már 612 millió forintot utal az államkincstár, ami 2,5 százalékos emelést jelent.

Így összesen közel 7,5 milliárd forint kampánytámogatást kapnak a választáson induló pártok és jelöltek a Blikk számításai szerint.

A legtöbb támogatás a mindenhol egyéni jelöltet indító Fidesz–KDNP-nek és a Jobbiknak jár, amelyeknek az egyéni jelöltjeik után járó támogatásokkal együtt 718-718 millió forintot utalhatnak. A harmadik legtöbb pénzt az LMP kapja, amely 563 millió forinttal gazdagodhat a kampány idejére, a Momentum pedig 551 millióval.
A baloldali pártok rosszabbul jártak, az MSZP-nek csak 364, a DK-nak pedig csupán 198 millió forint jut, mivel a két párt felosztotta egymás között a választókerületeket, és ezért sokkal kevesebb saját egyéni jelöltet tudnak indítani.

blikk


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »