Dokifüggő, mondják a betegek a háziorvosi szabályokról

Dokifüggő, mondják a betegek a háziorvosi szabályokról

Továbbra is komoly tanácstalanság uralkodik a betegek körében, ha orvoshoz kellene menniük. Telefonáljak vagy odamenjek? Csak telefon? De nem veszik fel. Kitartás! Ezek a hozzászólók jellemző megjegyzései.

Az egyik győrieknek szóló Facebook-oldalon tette fel kérdést György néhány nappal ezelőtt: “Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek, mert a háziorvosomat nem érem el. A hétvégére megfáztam (orrfolyás, kis hurutos köhögés), odamehetek a dokihoz, vagy még él a szabályozás, hogy csak telefonon kereshetem?” 

Már a kérdésből eleve látszik, hogy ez egy nem tisztázott helyzet. Korábban már foglalkoztunk a témával, akkor egy ismerten covidos beteg kért tanácsot, hová menjen, ha meg akarja vizsgáltatni magát. Számos javaslat érkezett, egymásnak ellentmondók is. A kérdésre választ adó orvos elmondta, igazoltan koronavírusos beteg semmiképp ne menjen el az orvosához rendelési időben, egyeztessen előtte telefonon. Nagyjából ez vonatkozik a gyanús estekre is, mint ez a mostani.  

Hírdetés

A hozzászólók így látják, illetve ezeket tapasztalták: 

– Nálunk nyáron kikelt magából a doki és hazazavart egy beteget, hogy képzeli, hogy betegen, hőemelkedéssel odament. Hiába mondta a beteg, hogy nem érte el telefonon. 
– Csak telefonon! Hívd, fel fogja venni. Most mindenki kovidos, és folyamatosan telefonálnak. Kitartás! 
– Múlt héten voltam beteg, először telefonon kell mindenképp, a felhőbe küldenek fel receptet. Táppénzes papír miatt is először telefon, csak utána lehet elmenni érte. Nekem egy jó másfél óráig kellett próbálkoznom a hívással, utána vették fel. 
– A miénkhez nem lehet lemenni csak úgy. Én sem értem el és lementem bejelentés nélkül. Na kaptam ám érte! Szóval addig kell próbálkozni, amíg fel nem veszik. 
– Biztosan erre esküdtek föl, hogy neten és telefonon rendeljenek!  
– Én nem hagytam magam. Mondtam nekik, vegyék fel a telefont, meg hogy nem megyek sehová és nem jövök vissza újra, igy kénytelenek voltak sorra venni. 
– Csütörtökön voltam a dokinál, asszisztens szólt, hogy várjam meg kint. A doktornő küldte a gyógyszert a felhőben, kiváltottam. Szombat reggel jöttek covid-teszt mintavételre a lakásra, ami negatív lett. A 2. minta eredményét ma vagy holnap kapom meg! Ennél jobban, precízebben nem is mehetett volna! Köszönet az egészségügyben dolgozó embereknek! Természetesen mind a három oltást már megkaptam! 
– Általában nem fogadnak senkit bejelentkezés nélkül. Múlt héten 3,5 óra alatt az 54. próbálkozásra értük el a rendelőt, és az orvos bent sem volt rendelési idő alatt, (e-mailre nem reagáltak). Az asszisztens “látta el” telefonon a lányomat, felírta az antibiotikumot, ami nyáron is hatott neki a gennyes mandulájára és ennyi… Kitartás mindenkinek! 
– A megfázáshoz minek orvos? Hordjon maszkot, és ha erősödnek a tünetek (pl. láz), kérjen tesztet. Szerintem ezzel egy orvos sem tud mit kezdeni. 
– Tesztet ha saját maga kéri, fizetnie kell. A háziorvos és ha olyan helyen dolgozik, a munkáltató tud kérni hivatalból, ez ingyenes. Sajnos még mindig itt tartunk, hogy nincs ingyenes tesztelés a magunk szakállára. 
– Ez komoly, hogy ezt normálisnak veszitek? Jó, hogy nem kell körözést ki adni az orvosra, ha az ember beteg! Nálunk a gyerekorvos itt csinált egy csoportot, hétvégén is elérhető. Úgyhogy hagyjuk a szabályokat, aki orvosként akar viselkedni, az tud! 
– Ismerősöm ugyanezekkel a tünetekkel bement a rendelőbe, miután képtelen volt telefonon elérni a háziorvost. Neki volt egy kis hőemelkedése is. Az orvos elzavarta. Szó szerint: Mit képzel maga, hogy betegen idejön? Takarodjon innen!
– Múlt hét csütörtökön bevonszoltam magam a járványügyi ambulanciára, mert senki nem vizsgált meg. Napokig tartó lázam nem múlt el. Maximálisan elégedett vagyok. Öt perc múlva röntgen, EKG, vérvérvétel, majd 2 óra várakozás után eredmény: kétoldali vírusos tüdőgyulladás. Ha várok még otthon, lehet, hogy…? Csak dicséret illeti őket részemről. Köszönöm!
– Doki függő. Az én háziorvosomhoz lehet menni telefonálás nélkül is. 
– Pár napja voltam pont az orvosomnál. Csak akkor nem mehetsz, ha van covid tüneted. Ha más probléma van, akkor hozzá nyugodtan lehet menni. 

Mindezekből látszik, hogy úgy igaz, ahogy az egyik hozzászóló megállapította: doki függő. És ahogy egy másik: aki orvosként akar viselkedni, az tud!  

Nem zárhatjuk másként a cikket, mint a már említett korábbit: “Sokkal, de sokkal könnyebb lenne a helyzet, ha erről egyértelmű tájékoztatást kapnának az emberek – itt a negyedik hullám, s még mindig nem késő.” A gond csak annyi, hogy az előző cikk már egy hónapja, október 22-én jelent meg, de azóta e téren semmi sem változott.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »