Dodon: Moldovában a többség barátságra törekszik Moszkvával

Moldovában az abszolút többség támogatja az Oroszországgal kialakult történelmi baráti viszony folytatását – írta szerdai Facebook-bejegyzésében Igor Dodon moldovai államfő, miután Moszkvában fogadta őt a Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A tárgyalás során Putyin kifejezte készségét Moszkva és Chisinau viszonyának fejlesztésére, és Moldovát Oroszország egyik elsőbbséget élvező partnerének nevezte a Független Államok Közösségén (FÁK) belül. Dodon hasonlóképpen pozitívan nyilatkozott a perspektívákról, rámutatva, hogy az Oroszországban élő mintegy félmillió moldovai munkavállaló több mint egymilliárd dollárt szokott hazautalni.

A moldovai elnök szerint Oroszország “stratégiai partner “a Dnyeszter melléki probléma megoldásában is”. Elmondta, hogy az elmúlt másfél év alatt négy alkalommal is találkozott a szakadár köztársaság vezetőivel. Azt hangoztatta, hogy a moldovai állampolgárok túlnyomó többsége szerint “az orosz békefenntartók a békét szavatolják”.

“Meg akarom erősíteni Moldova vezetésének és állampolgárai többségének álláspontját: mi a stratégiai partnerség elmélyítésére törekszünk Oroszországgal. Igen, mi mindenkivel barátkozni akarunk, és senkivel sem akarunk valaki ellen barátkozni” – hangoztatta.

Hírdetés

Putyin kifejezte reményét, hogy növekedni fog Moldova oroszországi borexportja, amely tavaly 14 millió liter, az idei év első félévében pedig 8,5 millió liter volt. Elmondta, hogy összességében Oroszország moldovai importja tavaly 40, idén pedig további 14 százalékkal nőtt. Dodon a találkozót követően a Facebookon közölte, hogy Oroszország a moldovai borok esetében jövőre eltörli a vámtarifát.

A moldovai vezető a találkozón arról beszélt, hogy a kétoldalú kereskedelemben sikerült megváltoztatni a 2012-2013-ban elkezdődött tendenciát, és Moldova néhány exportcikkét, egyebek között az almát és a szőlőt 80-90 százalékban az orosz piacra exportálja. Dodon elmondta, hogy Oroszország az első számú befektető hazájában, és köszönetet mondott azért, hogy hazája megfigyelői státust kapott az Eurázsiai Gazdasági Szövetségben.

Dodon szerdán találkozott Kirillel, Moszkva és Oroszország pátriárkájával is. A megbeszélést követően a moldovai államfő Facebook-bejegyzésben közölte, hogy a moldovai ortodox egyház, a hívők túlnyomó többségére támaszkodva továbbra is része marad az orosz ortodox egyháznak.

Dodon egyébként közölte, hogy kérésére, Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök határozata alapján, Moldova KamAZ-teherautókat kap ajándékba Oroszországtól. Az első leszállítandó tétel 12 járműből áll majd.

Pogár Demeter / MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »