Dobrev Klára Európáról álmodik

Az Európai Egyesült Államok létrehozása csak egy embert veszélyeztet Magyarországon, Orbán Viktor miniszterelnököt – jelentette ki egy szerdai, budapesti kampányeseményen a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője.

Dobrev Klára azt mondta, egy olyan Európáról álmodik, ahol nincsenek másodrendű állampolgárok, ahol a magyarok ugyanolyannak érezhetik magukat, mint a dánok, a németek vagy az osztrákok. A DK-nak az a terve, hogy ez ne álom maradjon, hanem tényleg megvalósuljon az Európai Egyesült Államok. Az Európai Egyesült Államok programját azonban Orbán Viktor gyűlöli, ezért a miniszterelnök minden egyes alkalommal támadja azt – tette hozzá.

Az ellenzéki politikus kijelentette, hisz abban, hogy Európa még “nincs készen”, a kontinensnek változásra van szüksége. Ha Európa már korábban is kellően erős lett volna, akkor meg tudta volna védeni a magyar rokkantnyugdíjasokat, a szolgálati nyugdíjasokat és a magánnyugdíjpénztári tagokat – érvelt. Felsorolása szerint szükség van az európai minimálnyugdíjra, európai lakhatási minimumra,  szociális bérlakásépítési programra és európai minimélbérre.

Évek óta mennek külföldre az orvosok, tíz éven belül az ország fele háziorvos nélkül fog maradni, évente 24 ezer ember olyan ember hal meg, akiket egyébként meg lehetne menteni – tért át egy újabb témára. Az erős Európa azonban garantálni tudja az európai egészségügyi minimumot – jelentette ki.

Hírdetés

A kormány családtámogatási rendszere a gazdag családokat segíti – hangsúlyozta. Az Európai Egyesült Államok azonban a magyar családi pótlékon felül európai családi pótlékot is fizetne minden gyermek számára – szögezte le.

Mindennek a fedezetét a multinacionális cégekre kivetett európai adóból lehetne megteremteni – közölte. A nemzeti kormányok egyenként nehezen tudnának fellépni ezen vállalatok ellen, de az Európai Egyesült Államoknak lenne akkora ereje, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse a multikat – ismertette elképzelését.

Vannak olyan problémák, mint például a klímaváltozás, a technológiai forradalom kihívásai vagy a terrorizmus, amelyekre csak közös fellépéssel lehet választ adni. Magyarország a kispadról fogja nézni, ahogy a világ elmegy mellette, ha nem lesz része az erős európai nemzetek családjának – jelentette ki Dobrev Klára.

 

 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »