Döbbenetes adatok – tizenhat év alatt 100 ezer ember tűnt el Borsod megyéből

Döbbenetes adatok – tizenhat év alatt 100 ezer ember tűnt el Borsod megyéből

A kormány foglalkoztatás- és népességpolitikája csődöt mondott Borsod-Abaúj-Zemplénben. A lakosságszám az ezredforduló óta 100 ezerrel csökkent, a KSH legfrissebb adatai szerint pedig a folyamat felgyorsult, miután az elvándorlás mértéke tavaly döbbenetes módon, 50 százalékkal nőtt – írja Hocza Tamás, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzati képviselője hétfői sajtóközleményében.

A politikus elkeserítő statisztikai adatokról számolt be: a megyében jóval többen halnak meg, mint ahányan születnek, ráadásul egyre több szülő iskolázatlan. A gyermeket világra hozó 8 általánossal sem rendelkezők aránya az országos átlag több mint háromszorosa, a 15-19 éves korosztályban pedig több mint duplája. A 15 év alattiak szülési hajlandóságáról egyelőre nincsenek információk, de az jól látható, hogy a negatív tendenciák legsúlyosabban az abaúji, zempléni térséget érintik.

A folyamat megállítása érdekében a családtámogatási rendszer átalakítását, a szociális kártya intézményének bevezetését javasolja Hocza Tamás. A bérfelzárkóztatás terén pedig először a nyugat-magyarországi, majd a nyugat-európai bérszínvonal elérését tartja szükségesnek Borsod-Abaúj-Zemplénben is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »