Döbbenetes adat: a szúnyog a leghalálosabb állat az emberre nézve

Ezt talán nem gondolta volna.
A Die Welt beszámolója szerint évente egy nagyvárosnak megfelelő embermennyiség hal bele a szúnyogok révén terjesztett betegségekbe. De elképesztő adatot tudhatunk meg a bélféregről is.

Évente 725 ezren halnak bele olyan fertőzésekbe, melyek szúnyogcsípés által terjednek.

3500 fajt tartanak számon, ebből csak pár jelent az emberre nézve is halálos veszedelmet, a malária például döntő részben kezelhető. Ám az olyan, emberről emberre átvitt vírusok, mint a chikungunya-, a dengue vagy a sárgaláz igen magas kockázatú vírusok – írja a hvg.hu a német napilapra hivatkozva.

A fenti adat világviszonylatban is megdöbbentő, de azért fontos hozzátenni, hogy az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása szerint a chikungunya-láz okozta tünetek 3-6 nap alatt maguktól megszűnnek, viszont tény, hogy ritka esetben halálos kimenetelű is lehet.

A dengue (csonttöréses) láz elkülönítendő a maláriától, mivel az gyógyszeres beavatkozást igényel, viszont akár hetekig tartó lábadozást jelent, sőt, újabb fertőződéskor súlyos vérzéses formában jelentkezik. A fent említettek közül egyedül a sárgaláz ellen létezik (igaz, szinte 100 százalékos hatékonyságú) védőoltás, viszont 10 százalékban halálos kimenetelű – tájékoztat az oek.hu.

Még egy sokkoló adat: évente közel 2 ezer 500 ember haláláért felelős a bélféreg. A testen kívüli élősködőkhöz képest ez alacsony szám, viszont a Föld lakosainak egyötödében, mintegy 1,5 milliárd emberben található parazita.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Baktériummal fertőzött szúnyogok a láz ellenVeszélyes szúnyogok: idén háromezer brazil csecsemő született kisfejűséggel miattukRovatok: TudományTelepülés: VilágCímkék: szúnyog, tudomány, malária, emberek, betegségForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »