Dobbantónak használják Szlovákiát a külföldi munkások – az alacsony bérek miatt inkább nyugatabbra távoznak

Dobbantónak használják Szlovákiát a külföldi munkások – az alacsony bérek miatt inkább nyugatabbra távoznak

Nem maradnak túl sokáig a szlovákiai munkapiacon a külföldiek, és a megfelelő tapasztalat megszerzése után inkább nyugatabbra távoznak, elsősorban Németországba és Ausztriába. Az ok prózai: túl alacsonyak a bérek. Minden hónapban külföldi vendégmunkások ezrei hagyják el az országot – derül ki a Pravda szlovák napilap háttércikkéből.

A lap megjegyzi, hogy Szlovákia a nyugati vállalatok „ingyenes beiskolázó” központjává válik. Idén az újonnan létrejövő munkahelyek harmadát külföldiek foglalják el, a távozó vendégmunkások helyére pedig újabbak érkeznek kelet felől.

jelentette ki Ján Richter (Smer) munkaügyi miniszter. Szlovákiában jelenleg 62 ezer külföldi munkás dolgozik, ám a minisztérium mellett működő Szociálpolitikai Intézet előrejelzése szerint aligha maradnak hosszú ideig, jelentős részük ugyanis a megfelelő tapasztalat megszerzése után a jobban fizető osztrák vagy német cégekhez áll tovább. Több mint egy évig csak az ukrán és szerb munkások hajlandóak maradni. Ők ugyanis nem európai uniós országból érkezve nem tudnak csak úgy továbbállni nyugatra.

Pénz beszél

A Pravda megszólított egy szerb munkavállalót, aki elmondta, hogy nem kockáztathat. Még ha Szlovákiában 400 eurós nettó bérért is dolgozik, és ezért inkább Németországban próbálna szerencsét, nagy a rizikó, hogy szerencsétlenül választ vállalat, amely aztán nem tudja elintézni a munkavállalási papírokat, és két szék közé esik.

A Szociálpolitikai Intézet elemzése szerint a külföldiek átlagban kevesebb bérért dolgoznak,mint szlovákiai kollégáik. Kivételt csak a topmenedzserek képeznek. Ennek egyik oka, hogy a vendégmunkások olyan munkát is elvállalnak, amit a szlovákiai dolgozó már nem.

Ennek ellenére – vagy pont ezért – van, hogy a külföldiek keményebben harcolnak a magasabb bérekért, mint a hazaiak. A PSA Peugeot Citroen Slovakia nagyszombati gyárában például épp a szerbek voltak azok, akik éles sztrájkba kezdtek és beszervezték a szlovák munkavállalókat.

Hírdetés

nyilatkozta egy szerb munkavállaló.

Visszatartó erők

A harmadik országokból érkező munkásokat elsősorban a rendkívül bonyolult német és osztrák engedélyeztetési eljárás riasztja vissza. A románok és bolgárok jóval előnyösebb helyzetben vannak, ők a munkaerő szabad áramlásának uniós elve alapján bárhol vállalhatnak munkát jóval egyszerűbb eljárás keretében. Persze ennek is megvan a maga ára: a román népesség rohamtempóban fogy, és elsősorban az elvándorlás miatt.

A szlovákiai vállalatok elsősorban a fiatal külföldieket tartják meg nehezen, mert őket semmi sem tartja Szlovákiában, és amint megszerezték a szüksége munkatapasztalatot, már állnak is tovább. Ha egy vendégmunkás-közösség egyetlen tagjának sikerül Németországban elhelyezkednie, és pozitív tapasztalatai vannak az ott látottakkal, akkor az elindít egy hullámot, és a csoport többi tagja is mind utána megy – magyarázza a probléma egyik aspektusát Martin Malo a Trenkwalder CZ&SK munkaközvetítő igazgatója.

Szlovákiában jelenleg az év eleji 70-ről 84 ezerre nőtt a szabad álláshelyek száma, ezek kétharmada 600 eurónál alacsonyabb havi bruttó bért kínál a jelentkezőknek. Ugyanakkor Szlovákiában viszonylag alacsony a szabad álláshelyek aránya – még 1,5 százalék sincs, miközben Csehországban 5 százalék felett jár a betöltetlen álláshelyek aránya.

Körkép.sk

Nyitókép: 24.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »