DK-születésnap – Gyurcsány Ferenc: a kormány élén Márki-Zay Péter fog állni

DK-születésnap – Gyurcsány Ferenc: a kormány élén Márki-Zay Péter fog állni

A most 10 éves párt alapító elnöke “rövid, de nem szellemes” beszédet ígért a “nagyfiú” tiszteletére. Szerinte egyetlen országosan erős párt van.

Tíz éve vált ki az MSZP-ből Gyurcsány Ferenc vezetésével egy kisebb politikai csoport, és alapította meg új pártként a Demokratikus Koalíciót.

“Rövid lesz, de nem lesz szellemes” – ígérte születésnapi beszédeke kezdetén a politikus, de “megérdemli ez a nagyfiú”. “Nagyra nőttünk. Olyan párt lett a Demokratikus Koalícióból, amelyet sok minden megkülönbözteti a többi párttól, de csak egyetlen van, amely országosan is erős, ez a Demokratikus Koalíció” – jelentette ki.

Szerinte ők olyan gyerekek, “akik megkapják, amire olyan nagyon vágytak”.

“Kevés nagyobb ajándék van a köztársaság pártiaknak, mint hogy együtt van az ellenzék”

– indokolta.

A párt “még egy kitűnő politikusának” nevezte az ünnepen feleségét, Dobrev Klárát, a párt előválasztási miniszterelnök-jelöltjét, és hozzátette, a választási folyamatra a DK lett az ellenzék legnagyobb pártja.

“Minket szeretnek félreérteni, de ez nem nagy baj; a politikának az a természete, hogy néha van elég követője, néha nincs. A több joghoz, a nagyobb párttal viszont több felelősség is jár” – üzente a múltba is korábbi pártjának, az MSZP-nek.

Szerinte valójában “a személyes névmások küzdelme zajlik”; van konzervatív gőg és van baloldali gőg, a kizárólagos igazságok hordázásának gőgje, a “mi igazunk gőgje”, és “aki nem velünk van, az leginkább nincs”.

Egy példával ábrázolva azt mondta,

“nem abban hiszel, amiben én hiszek, de hagyom, hogy higgyél abban, amiben te hiszel”.

Ennek az oldalnak a képviselője kíván lenni, “több-kevesebb sikerrel” – mondta.

Szerinte valakinek bántja a fülét, hogy az ellenzék, illetve a Demokratikus Koalíció egy jól együttműködő közönség.

Hírdetés

“Engedjétek, hogy színesedjen a DK, és akarjátok ezt az együttműködést országosan is” – húzta alá Gyurcsány Ferenc.

Matematikai Nobel

Szerinte

43 szalék az országban velük van, azt javasolja mindenkinek, szerezze meg a maga 43 százalékát,

és akkor matematikai Nobel-díjra is érdemesek lesznek.

Semmi értelmét nem látja egy pártnak a saját tükrébe nézni, a haza tükrébe nézni annál inkább, illetve annak is van értelme, ha a riválisai tükrét az ember saját maga értelmezi.

De:

“Ha az ember egy pillanatra is elfogadja e rendszer ellenfélértelmezését, akkor annak tessék hazamenni”

– nyomatékosította.

A kormány DK-kritikáját Gyurcsány Ferenc dicsérő szavakként értelmezi, addig boldog, amíg szidják, ütik, verni akarják, mert onnan tudja, hogy az országát, a hazáját szolgálja “tisztességgel és becsülettel”.

A “csapat” szerinte azért tudott ilyen nagy lenni, mert “tisztességesek a szándékai”, még akkor is, ha ezen a Tisztelt Ház elnöke gurgulázik, “kívánunk neki jó gurgulázást”.

Meglátása szerint “nem olyan bonyolult”, de kompromisszumokon keresztül kell eljutni az ellenzék pártjainak közös céljához,

“nem fogunk az úton, a járművön, a menetrenden összeveszni”.

“Engedjék, hogy mások más utat képzelnek el, és ha kell, meg fogunk állapodni a végén” – foglalta össze Gyurcsány Ferenc.

Üzenet Márki-Zay Péternek

Mellékesnek nevezte így azt a kérdést, hogy Márki-Zay Péternek lesz-e önálló frakciója vagy sem.

Ezzel kapcsolatban világossá tette, szerinte

“nem lesz parlamenti kormányzás”, a döntések ugyanis a parlament kezében lesznek, a kormány ezeket a döntéseket fogja végrehajtani.

Az új, “fiatal demokráciában” szerinte bár sok frakció lesz, azok nem zsarolni fogják egymást, hanem együtt fognak működni, egy kormányt támogató parlamenti többség. ENnek kapcsán bejelentette:

a kormány élén Márki-Zay Péter fog állni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »