Divatból veszélyeztetik gyermekük egészségét az édesanyák

Nyomdafestéket nem tűrő szavakkal tudná csak minősíteni a dietetikus az olyan táplálkozási divathullámokat, amelyek néha a kismamák közt terjednek. Ilyen például egy új hóbort, a gyümölcsmentes “diéta”. Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke fontosnak tartja, hogy a szülők már a várandósság idején tisztában legyenek azzal, milyen kiemelt jelentősége van az egészséges táplálkozásnak.

A babavárás a világ legcsodálatosabb dolga, de közben óriási felelősség is a kismamának. A kilenc hónap alatt a táplálkozás az egyik legfontosabb, amire a terhes nőknek oda kell figyelniük. Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint kialakult az a téves nézet a a kismamák körében, hogy kétszer annyit kell enniük, hiszen egy másik fejlődő szervezetet is kell táplálniuk.

“Ez egy nagy butaság

– mondta az InfoRádióban Kubányi Jolán. – A kilenc hónap alatt mindössze 4-500 kilokalóriával kell többet fogyasztania egy várandós édesanyának.”

Az is nagyon fontos, hogy a várandóság ideje alatt a kismama mennyi energiát visz be a szervezetébe, és milyen összetételben.

Hírdetés

“A kilencedik hónap végére érve 10-12 kilogrammnál több többlettesttömeg nem jelentkezhet, hiszen amikor megszületik a baba, a felét elveszíti a kismama, marad 5-6 kiló súlytöbblet, amit aztán a szoptatás után könnyedén le lehet adni, és visszanyerhető az eredeti testtömeg” – mondta Kubányi Jolán.

Manapság nagyon népszerűek a különböző diétás módszerek, a legújabb divatdili a kismamáknál a gyümölcsmentes diéta. A szakértő erre csak annyit mondott: nyomdafestéket nem tűrő kifejezéssel reagálna a legszívesebben.

– hangsúlyozta Kubányi Jolán. A szakértő azt is elmondta, hogy a gyermek megszületése után négy hónapos korban kezdődik a hozzátáplálás, és mire egyéves lesz a kisbaba, szinte minden táplálékot megfelelő összetételben és kalóriamennyiségben be lehet juttatni a szervezetébe.

– mondta. A gyümölcsök és zöldségek tele vannak vitaminokkal, rostokkal, és ásványi anyagokkal, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezetnek.

“Nemcsak, hogy butaság, hanem borzatsztó dolog, ha egy édesanya megvonja azokat alétfontosságú tápanyagokat a gyermekétől, amelyekre szüksége van a fejlődő szervezetnek. Ráadásul pusztán divatból, mert ezeknek semmiféle tudományos magyarázatuk nincsen” – mondta határozottan a dietetikus.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »