Diplomáciai jegyzéket küldött Magyarországnak a szlovák külügyminisztérium

Diplomáciai jegyzéket küldött Magyarországnak a szlovák külügyminisztérium

Diplomáciai jegyzéket küldött Magyarországnak a szlovák külügyminisztérium. A külügy arra kéri a magyar felet, tartsa magát a diplomácia szabályaihoz, és előzetesen tájékoztassa a szlovák felet az állami tisztségviselők látogatásának céljáról. Ezzel reagált a szlovák külügyi tárca Kövér László magyar házelnök látogatására, aki részt vett a kitelepített magyarok somorjai (Šamorín) emlékművének felavatásán – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a külügyminisztérium kommunikációs osztálya.

„A szlovák külügyminisztérium emlékeztet, hogy továbbra is kész megadni minden szokásos logisztikai segítséget a magyar tisztségviselők hivatalos látogatásaihoz, de nem tartjuk helyénvalónak, hogy a szlovák fél csak utólag értesüljön azokról a Szlovákia területén zajló eseményekről, amelyeken magas rangú magyar politikai tisztségviselők vesznek részt” – fogalmazott a minisztérium.

Hírdetés

Ivan Korčok külügyminiszter (SaS-jelölt) Kövér László somorján elhangzott kijelentéseire reagálva szerdán (augusztus 4.) arra kérte a magyar tisztségviselőket, mérlegeljék szavaikat, ne ássák alá a jó kapcsolatokat, tartsák tiszteletben és kezeljék egyenrangú partnerként Szlovákiát.

A miniszter leszögezte, az a mód, ahogyan Magyarország vezető tisztségviselői folyamatosan történelmi kérdéseket vetnek fel, ellentmond annak, hogy Magyarország deklarálta: jó kétoldalú kapcsolatokra törekszik.

Boris Kollár, a parlament elnöke, és az általa vezetett Sme rodina mozgalom kiáll a külügyminiszter és az általa elmondottak mellett.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »