Diósdig hosszabbítanák meg az etyeki kisvasutat?

Egy fórumon azt mondta a miniszterelnöki biztos, hogy a „nagyon-nagyon távoli tervek” között már az szerepel, hogy ne Etyek, hanem Diósd legyen a végső úti célja a kisvasútnak.

Nem fogadta kitörő öröm Etyeken, hogy a Felcsút és Alcsútdoboz között már működő kisvasút tervezett bővítése után Bicskéről a településre is elvinnék a síneket. A felháborodást az váltotta ki, hogy a megvalósíthatósági tanulmányban is szereplő és a beruházást előkészítő bizottság által is javasolt útvonal magántulajdonokon, egyebek közt egy családi háztól néhány méterre haladna, illetve olyan lakóingatlanok mellett, ahol csendben és nyugalomban szeretnének élni az Etyek szélén található botpusztai lakosok – írja a Magyar Narancs.
 
Tessely Zoltán, felcsútügyi biztos lakossági fórumokon igyekszik győzködni a tulajdonukat és nyugalmukat féltő derék etyei honpolgárokat.
 
Tessely Zoltán két napja azt hangoztatta, hogy szerinte nem a településen élők akarnak békétlenséget Etyeken. „Semmi mást nem kérünk, hogy hagyjanak minket a saját céljainkat megvalósítani” – hangsúlyozta a miniszterelnöki biztos, aki ezután érvelni kezdett a kisvasút megépítése mellett. Szerinte jó, ha Bicskére el lehet jutni így is, hiszen sokan járnak oda bevásárolni vagy ügyeket intézni, de a legfőbb indoka az volt, hogy a borturizmusnak jót tenne az új közlekedési eszköz. „Itt van a borturizmus, mi az akadályozó tényezője a fejlődésének? Az, hogy Etyeket semmilyen más eszközzel nem lehet megközelíteni, csak amit tilos vezetni akkor, amikor az ember bort inna. Hát ez egy óriási ellentmondás” – mondta. Ezután kijelentette, hogy a kisvasút ügye helyi probléma. „Készült egy tanulmányterv, ami óriási felháborodást keltett jogosan vagy jogtalanul, nem szeretném megnyitni a vitát, csak azt ismételném, hogy az ezzel kapcsolatos összejövetelünkön abban maradtunk, hogy (…) legjobban erre a problémára a helyiek találhatnak választ. Próbálják ezt megtalálni, és ha szólnak, hogy megtalálták, szeretnének ezzel mégis foglalkozni, akkor elővesszük ezt a dokumentumot” – közölte Tessely. Majd hozzátette: „Az a szomorú hírem van, hogy addig nem foglalkozunk vele, amíg Etyek polgármestere és képviselő-testülete azt nem mondja, hogy erre a kialakult problémára megtalálták a megoldást.”
 
A miniszterelnöki biztos végül megemlítette, hogy a „nagyon-nagyon távoli elképzelések” között szerepel, hogy ebben az irányban a kisvasútfejlesztés végpontja ne a település szélén található Korda Stúdió, hanem Diósd legyen, ahol létrehozhatják Európa legnagyobb barlangfürdőjét.
 
Mivel jómagam éppenséggel diósdi vagyok, ezért azon nyomban lelkes támogatója lettem a Tervnek. Hogy ne késlekedjünk, gyorsan be is segítek a megvalósíthatóságba, egy rendkívül részletesen kidolgozott nyomvonaltervvel, íme:
 

hj
 
Mivel a két település között mindössze 10-12 kilométer, két város, egy főút, két autópálya, egy-két hegy, valamint sűrűn beépített kertvárosi részek találhatóak, ezért könnyen belátható, a kivitelezés könnyűszerrel megvalósítható, legfeljebb az Anna-hegyet kell kicsit ledózerolni.
 
u.i. Azt javaslom, hogy legyen megálló a törökbálinti Szedd Magadnál, ott kiskorunkban nagyon finom cseresznyét lehetett lopni, valamint az egykori laktanyánál, amit épp az első Orbán-kormány idején sikerülr privatizálni. A hírek szerint áron alul, azóta is rohad szét az egész, így megfelelő látnivalót nyújtana a fürdőző vendégek számára.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »