Dínópark nyílik a veszprémi állatkertben

Életnagyságú dinoszauruszszobrok lesznek láthatók nyár elejétől a veszprémi állatkertben nyíló őslényparkban, ahol a látogatók egy földtörténeti kiállítást is megtekinthetnek – mondta el Török László, az állatkert igazgatója a városban tartott hétfői sajtótájékoztatóján.

Közlése szerint 30 dinoszaurusz életnagyságú mása lesz látható a kéthektáros őslényparkban, ahol a munkálatok már zajlanak. A rendhagyó kiállítás 250 millió évre tekint vissza, felvonultatva számos hús- és növényevő fajt, köztük a 23 méter hosszú Diplodocust vagy a több mint 4 méter magas Tyrannosaurus Rexet, melyekről a tudnivalókat a mellettük kihelyezett tájékoztatótábla tartalmazza majd.

Török László arról is beszélt, hogy a Magyarországon egyedülálló őslénypark műanyag állatszobrai Németországból érkeznek. A makettek télen-nyáron kint lesznek a szabadban.

A saját forrásból megvalósuló beruházás 150 millió forint, ebből az őslények 100 millió forintot tesznek ki – jelezte az igazgató, hozzáfűzve, hogy a park az állatkerti belépővel lesz látogatható.

A dinoszauruszok közül lesz egy olyan, amelyre fel is lehet majd mászni, ráadásul egy olyan T. Rex is helyet kap az őslényparkban, amelynek a fejébe is be lehet majd „telepedni”. Játékos foglalkoztatókat alakítanak ki, ahol a gyermekek próbára tehetik ügyességüket, részt vehetnek egy életnagyságú dinoszaurusz-csontváz játékos feltárásában, sőt, a legkisebbek kisméretű dinoszauruszokat is kifesthetnek.

A földtörténeti korokat bemutató tárlatról szólva az igazgató elmondta, hogy annak részleteiről a napokban egyeztetnek majd a szakemberek, az azonban biztos, hogy helyet kap majd benne a mezozoikumi tengeri hüllő, a kavicsfogú álteknős, melynek felszínre kerülése Veszprémhez és Laczkó Dezső paleontológushoz köthető.

Ovádi Péter fideszes önkormányzati képviselő elmondta, hogy a városban a közelmúltban meghirdetett fiatalok éve kezdeményezés keretében az állatkert is kedvezményesen látogatható bizonyos napokon, már most érzékelhető az ötlet kedvező fogadtatása.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »