Dinnyeháború a Tescónál

Dinnyeháború a Tescónál

Bilincsben vitték el szerdán egy demonstrációról Pócs Jánost, a Fidesz országgyűlési képviselőjének fiát a budaörsi Tesco elől, amiért dinnyéket dobált a parkolóban. A politikus lapunknak elmondta, egyetért a termelők tüntetésével, és drasztikusabb fellépést vár tőlük, mert a brit multicég mindössze 49 forintos kilogrammonkénti árat kér a gyümölcsért, ami tisztességtelen piaci magatartásnak számít.

Eredetileg mintegy harminc mázsát osztottak volna ki, de végül teherautókról dobáltak dinnyét az ország különböző tájairól érkezett termelők a budaörsi Tesco épülete elé szerdán. Az áruházlánc árpolitikája ellen tiltakoztak, szerintük a túlzottan alacsony akciós árak lenyomják a felvásárlási árakat. Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke elmondta, az üzletlánc hétfőn kilónkénti 49 forintos akciót hirdetett, ami 20-25 forintos felvásárlási árat generál, s ez súlyos veszteséget okoz az egész ágazatnak. Kiemelte, a Tesco az öt éve tartó agrárkormányzati akciókban sem vesz részt, ugyanakkor tönkreteszi az exportpiacokat a bruttó 15 centes eladási árral. Mint mondta, a külföldi cégek ezek után nem lesznek hajlandók tisztességes áron vásárolni a magyar termelőktől.

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

A tüntetésen megjelent a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének több tagja is, akik lapunknak egyöntetűen azt állították, Romániában vásárolt dinnyét ad el a Tesco. Ezzel kapcsolatban kerestük az adóhivatalt és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) is. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a közelmúltban találkoztak-e kétes eredetű dinnyeszállítmánnyal, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

A tüntetők a Tesco melletti zöldterületre és a bevásárlóközpont bejárata elé is dobáltak dinnyét. A parkolóban ifjabb Pócs Jánost, Pócs János fideszes országgyűlési képviselő fiát a rendőrök akadályozták meg abban, hogy az egész kisteherautónyi gyümölcsöt a földre dobálja. Kötelezték arra, hogy az út szélére pakolja a dinnyét, így a széttöredezett gyümölcs nem akadályozta a parkoló forgalmát. Később bilincsben vitték el a rendőrök, úgy tudjuk, garázdasággal is megvádolhatják.

„A fiam a családi vállalkozást viszi tovább, saját döntése volt az ilyen fajta demonstráció. A termelők céljaival egyetértek, a tüntetés drasztikusabb módját is támogatnám” – mondta lapunknak Pócs János.

A dinnyetermelő politikus nem tartotta elképzelhetőnek, hogy romániai gyümölcsöt árulna a Tesco. Szerinte inkább arról van szó, hogy az üzletlánc drágábban vásárolja fel a dinnyét, amit aztán olcsóbban ad el, hogy becsábítsa a vevőket az üzletbe. Ez pedig tisztességtelen piaci magatartást jelent, amit vizsgálni kell. Lapunk kérdésére a Gazdasági Versenyhivatal azt válaszolta, hogy ez a Nébih feladata.

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

A Tesco lapunkhoz eljuttatott közleményében hangsúlyozta, nem célja az árak lenyomása, a dinnye kilónkénti akciós ára 99 forint, az alacsonyabb ár a túlkészlet miatt fordulhat elő egyes áruházakban. Hozzátették, a kampány célja a választék népszerűsítése, szeretnék, hogy a vásárlók megismerjék a különböző görögdinnyéket. Ezt a magyarázatot sem a termelők, sem Pócs János nem fogadta el. Az áruházlánc sajtóosztálya hozzátette, az akcióban szereplő valamennyi görögdinnyét magyar szállító partnerektől szerezte be az áruházlánc.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 28.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »