Dilettánsnak nevezi a Spiegel Johannist Tõkés kitüntetésének visszavonása miatt

Nagy reformokat ígérve indult a választásokon Klaus Johannis, de mandátuma egy katasztrófa – írja a Spiegel. A német lap a legutóbbi hibáját emeli ki, hogy “konfliktusba keveredett a ’89-es forradalom egyik hősével.”

A lap felidézi, hogy Tőkés Lászlót 2009-ben tüntették ki a Románia Csillaga érdemrenddel, a forradalomban betöltött szerepéért, a kitüntetést pedig Johannis visszavonta márciusban, az érdemrend becsületbíróságának döntését követően. A Spiegel azt írja, a becsületbíróság nacionalistákból, a volt kommunista hatalom kiszolgálóiból és korrupció miatt elítélt politikusokból áll.

A Spiegel, amely kiemeli, hogy az államfő szintén kisebbségi, hajmeresztőnek nevezi Johannis indoklását, amely szerint Tőkés nem ismeri el Romániát államként, és nem tartja tiszteletben alkotmányát. A lap újságírója sérelmezi, hogy Johannis nem támasztotta alá kijelentését, amely kizárólag a becsületbíróság ajánlására támaszkodik. A Spiegel emlékeztet: a becsületbíróság ítélte úgy meg, hogy Tőkés arra vonatkozó javaslata, hogy Magyarország vállaljon védhatalmi státuszt az erdélyi magyarok fölött szeparatizmusnak minősül. A szintén az érdemrenddel kitüntetett Corina Cretu európai biztos azzal vádolta Tőkést, hogy aláássa a román állam alapjait.

A Románia államelnöke, Johannis: a dilettáns című cikk felrója az államfő átgondolatlan döntéseit, hogy nem szólal meg, amikor kellene, hogy fontos ügyekben is csak a Facebookon kommunikál, hogy úgy hirdet ki törvényeket, hogy nem ellenőrzi azok tartalmát, és az Antenás bejegyzését is megemlítik.

A Spiegel szerint ildomosabb volna, ha az államfő olyan politikusoktól vonná vissza a kitüntetést, mint a korrupcióért elítélt Adrian Nastase – ahogy arról az érdemrend szabályzata egyébként rendelkezik is. (spiegel, euractiv)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »