DIICOT: egyre többen és egyre fiatalabban próbálnak ki etnobotanikai szereket

Egyre többen és egyre fiatalabb korban próbálják ki az etnobotanikai kábítószereket, jelentette ki Dan Buduşan, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) Szilágy megyei területi hivatalának ügyésze.

“Már nem 20-30 év közöttiek a fogyasztók, hanem 12-13-14 éves kortól kezdik a fogyasztást – mondta Buduşan. – Egy kis csomag etnobotanikai szert 30 lejért lehet megvásárolni, ebből 4-5 cigaretta sodorható, amelyet tíz fiatal szív el, általában nagykorúsításokon, bulikon, születésnapi összejöveteleken”.

Az ügyész hozzátette, a fogyasztók általában nem szegény sorú családokból kerülnek ki. Az etnobotanikai szerek függőséget okozhatnak, és számos negatív hatásuk van a rosszulléttől, ájulástól kezdve egészen az agy károsodásáig – tájékoztatott Dan Buduşan, aki azt is elmondta, egyik zilahi iskolában tanóra közben ájult el három diák, mert etnobotanikumokat fogyasztottak. Olyan esetekről is beszámolt, amikor a fiatal pszichiátriai kezelésre került ilyen jellegű drogok miatt. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »