Dieudonné Nzapalainga lesz a legfiatalabb bíboros

Dieudonné Nzapalainga lesz a legfiatalabb bíboros

A negyvenkilenc éves Dieudonné Nzapalainga, Bangui érseke lesz a bíborosi kollégium legfiatalabb tagja.

Ferenc pápa október 9-én az Úrangyala imádság alkalmával tizenhét új bíborost nevezett meg tizenegy országból, akiknek kinevezésére november 19-re, az irgalmasság szentéve lezárásnak előestéjére konzisztóriumot hívott össze.

Az új bíborosok közül hárman az afrikai földrészről származnak. Dieudonné Nzapalainga érsek amellett, hogy a legfiatalabb, az első bíboros lesz a Közép-afrikai Köztársaságból. Az érsek a Szentlélek Kongregáció (CSSp) tagja.

Dieudonné Nzapalainga a legfiatalabb bíboros „címet” Soane Patita Paini Mafi tongai főpásztortól veszi át, aki idén decemberben tölti be ötvenötödik életévét.

A Közép-afrikai Köztársaságban a béke védelmezőjeként tartják számon Nzapalainga érseket. 1998-ban szentelték pappá, majd Marseille-ben szolgált káplánként a Szalézi Szent Ferenc Házban és a Szent Jeromos-plébánián. 2005-ben tért vissza szülőhazájába. Egy évvel később őt választották meg a Szentlélek Kongregáció helyi elöljárójának. 2009-ben, Paulin Pomodimo érsek lemondását követően pedig ő lett a Bangui Érsekség apostoli kormányzója. 2012 júliusában nevezték ki érsekké.

A másik két, újonnan megnevezett afrikai bíboros közül Maurice Piat Port-Louis érseke Mauritiusról, szintén tagja a Szentlélek Kongregáció missziós rendnek; másikuk pedig Sebastian Koto Khoarai, Mohale’s Hoek nyugalmazott püspöke Lesothóból.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »