Die Welt: Egyszer véget érhet Orbán teljhatalma

A Fidesz- és Lázár János vereségeként értékelik a hódmezővásárhelyi választást a külföldi lapok: a nemzetközi sajtó szerint fontos körzetet nyertek a kormánypártok ellenfelei, a próba-választással felérő voksolás pedig megmutatta, hogy egy egységes ellenzéknek van esélye a kormánypártokkal szemben.

Meglepetés vereséget szenvedett Orbán Viktor az előrehozott választáson -címmel ír a polgármester választásról a The Guardian. A baloldali brit lap szerint sokkoló vereséget szenvedett a Fidesz, ami eddig nem várt kihívások elé állítja a miniszterelnököt és pártját néhány héttel a parlamenti választások előtt. Az újság emlékeztet arra, hogy néhány héttel ezelőtt a miniszterelnök még reménytelennek nevezte az ellenzéket, de a hódmezővásárhelyi polgármester választás bebizonyította, hogy Orbán tévedett.

Az ellenzék nyerte a próbaválasztást. Ezzel a címmel jelent meg cikk a Der Spiegel-ben a vasárnapi időköz választásról. A cikk írója szerint a hódmezővásárhelyi időközi választás egy vélemény barométer volt a választások előtt. A Spiegel is kiemelt figyelmet fordít a polgármester választás helyszínére vagyis, hogy Lázár János szülőföldjén történt az ellenzéki áttörés.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »