Dicsekedett a neten a müncheni vérengzés fegyverszállítója

Németországban őrizetbe vettek kedden egy férfit, akitől a hatóságok feltételezése szerint a júliusi müncheni vérengzés tettese megvásárolta fegyverét.

A 31 éves német állampolgárt a Hessen tartományi Marburgban fogták el különleges egységek bevetésével. A frankfurti ügyészség és a frankfurti vám- és pénzügyőrség közös közleménye alapján a fegyverekkel a darkneten – az internet főleg bűnözők által használt részén – kereskedő férfit csapdába csalták. Fedett nyomozók üzletet kötöttek vele egy géppisztoly, egy pisztoly és lőszerek vásárlásáról, és az áru átvételére megbeszélt találkozón őrizetbe vették.

Azzal dicsekedett, hogy ő szállította a fegyvert

A tettenérés céljából szervezett álvásárlás előkészítését eredetileg egy más ügyben folytatott nyomozásban kezdték meg. E munka során derült fény a feltételezett fegyverkereskedő és a müncheni lövöldözés tettesének lehetséges kapcsolatára: a gyanúsított – bízva abban, hogy a darkneten alkalmazott különleges titkosító technológiák biztosítják a névtelenséget – azzal dicsekedett, hogy a bajor fővárosban történt vérengzés elkövetőjének is ő szállított fegyvert és lőszert.

Megadta a pontos adatokat is

A BitMessage nevű üzenetküldő alkalmazáson azt is közölte, hogy a fegyvert még május 20-án, a 350 darab lőszert pedig röviddel a vérengzés előtt, július 18-án adta el az elkövetőnek Marburgban. Közölte a fegyver és a lőszerek pontos típusát is. A frankfurti nyomozók értesüléseit pedig alátámasztották az elkövetőről a müncheni ügyészség nyomozásában feltárt adatok – áll a közleményben, amely szerint a hatóságok sikere is azt mutatja, hogy „az interneten nincs teljes anonimitás és tökéletes védelem a bűnüldöző hatóságok ellen”.

A müncheni vérengzés 18 éves, iráni–német állampolgárságú elkövetője július 22-én kilenc embert agyonlőtt, majd végzett magával a bajor tartományi fővárosban. Tette valószínűleg szélsőjobboldali, rasszista meggyőződésére vezethető vissza.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »