Diaszpórában élő magyarok anyanyelvi oktatásáról rendeznek konferenciát

Diaszpórában élő magyarok anyanyelvi oktatásáról rendeznek konferenciát

A világban működő hétvégi magyar iskolák csaknem száz képviselője érkezik pénteken Budapestre, a Hétvégi magyar iskolák találkozója című egész napos rendezvényre, amelyet a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága szervez – közölte a tárca csütörtökön az MTI-vel.

Az eseményen a többi között az Egyesület Államokban, Kanadában, Latin-Amerikában, Nyugat-Európában, Izraelben, Ausztráliában működő hétvégi magyar iskolák képviselői és a Magyar Diaszpóra Tanács, valamint szakmai ernyőszervezetek vezetői vesznek részt, hogy megosszák a diaszpórában élő magyarok anyanyelvi oktatását érintő tapasztalataikat egymással és az anyaországi képviselőkkel – olvasható a közleményben.

Felidézték: a Magyar Diaszpóra Tanács 2016-os plenáris ülésén elfogadta a Magyar Diaszpórapolitika – Stratégiai irányok című dokumentumot, amely négy fő fejlesztési irányt jelöl meg a magyar diaszpórapolitika megerősítésében. Ezek egyike az oktatásfejlesztés, amely mentén a nemzetpolitikai államtitkárság megkezdte a diaszpórában működő magyar iskolák fejlesztését: kérdőíves felmérést végzett az iskolák helyzetéről és fejlesztési igényeiről, amelynek eredményeit a pénteki konferencián mutatják be. A nap folyamán a résztvevők több szakmai, pedagógiai módszertani, élményalapú és egyéb új gyakorlatot bemutató előadáson vesznek részt.

Tudatták: a találkozón ünnepi köszöntőt mond Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, majd Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára tart előadást a kormány diaszpórapolitikájáról. A tanácskozás délelőtti szekciójában felszólal Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős helyettes államtitkára, Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára és Szórád Gábor, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség főtitkára.

MTI

The post Diaszpórában élő magyarok anyanyelvi oktatásáról rendeznek konferenciát appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »