Diana Șoșoacã hozta a formáját: botrányba fullasztotta a jogi bizottság elõtt kihallgatását

Diana Șoșoacã hozta a formáját: botrányba fullasztotta a jogi bizottság elõtt kihallgatását

Felfüggesztették kedden a szenátus jogi bizottságának ülését, amelyen a Diana Şoşoacă szenátor „magatartásbeli kisiklásainak” megvizsgálására vonatkozó, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által benyújtott igénylést kellett volna megvitatnia a testületnek.

Panaszában a PNL felrója, hogy a szenátor az ülésszak elejétől „ártalmas és szabályzatellenes magatartást” tanúsít, folyamatosan megszegi a járványügyi szabályokat, nem viseli a védőmaszkot a szenátus üléstermében, felszólalásaiban gyűlöletre uszít.

Diana Şoşoacă is megjelent a testület keddi ülésén, de mivel a szabványoknak nem megfelelő védőmaszkot viselt, a bizottság elnöke, Iulia Scântei feltartóztatta az ajtónál. A figyelmeztetés ellenére két perccel később Şoşoacă bevonult a terembe, ügyvédje kíséretében.

„Jöttem, hogy adjak leckét nekik az alkotmányos jogokból. Diszkrimináció, ami történik” – mondta.

Hírdetés

Az ülésterem ajtajában a férje és Mihai Lasca volt AUR-os, jelenleg független képviselő várta Diana Şoşoacát, aki 20 perc után elhagyta a termet. Mint mondta, kizárólag a védőmaszkról tárgyaltak bent, amelyet azonban – állítása szerint – nem kell viselni, „ha megnehezíti a légzést”.

„Iulia Scântei asszony, ön sérti a védelemhez való alkotmányos jogot. (…) Bűnvádi feljelentést fogok tenni ön ellen” – kiabált az ajtóból a szenátor a bizottság elnökének.

Ugyanakkor azt állította, hogy megsérült a lába, amikor az ajtónál álló két személy megpróbálta megakadályozni, hogy bejusson, ezért hívni akarta a 112-es egységes segélyhívó számot.

Végül férje segítségével sikerült ismét bemennie az ülésterembe, akkor azonban a bizottság tagjai távoztak.

A testület elnöke, Iulia Scântei utólag úgy nyilatkozott, tájékoztatni fogja a történtekről a szenátus vezetőségét, és újabb ülést tartanak majd a liberálisok igénylésének megvitatására.

Arra a felvetésre, miszerint több olyan személy is van a parlamentben, aki nem hord védőmaszkot, a politikus azt mondta, „a kollektív törvénysértést” nem lehet érvként felhozni a szabályok be nem tartására.

A Diana Şoşoacă által kilátásba helyezett bűnvádi feljelentés kapcsán Scântei leszögezte, csak a szenátoron múlik, hogy ezt megteszi-e. Ugyanakkor felhívást intézett Şoşoacă támogatóihoz, hogy „ne engedjenek a gyűlöletre és erőszakra való uszításnak”. „Románia Parlamentjében be kell tartani a törvényeket!” – nyomatékosította a jogi bizottság elnöke. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »